1.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Gruzija i 7 zemalja održavaju vojne vježbe uoči posjeta američkog potpredsjednika Mikea...

Gruzija i 7 zemalja održavaju vojne vježbe uoči posjeta američkog potpredsjednika Mikea Pencea Tbilisiju

Gruzijska armija danas je započela dvotjedne vojne vježbe nedaleko od granice s Ruskom Federacijom i Južnom Osetijom i to sa Sjedinjenim Američkim Državama te sa sedam partnerskih država, uoči posjeta američkog potpredsjednika Michaeala Richarda “Mikea” Pencea gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju.

U aktualnim vojnim manevrima sudjeluje više od dvije tisuće i osam stotina vojnika iz Gruzije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Savezne Republike Njemačke, Republike Turske, Ukrajine, Republike Slovenije i Republike Armenije, prenosi gruzijske medije britanski Reuters.

Uz Gruziju, na vojnim vježbama NOBLE PARTNER sudjeluje još sedam država

Američka strana poslala je mehanizirani vod, uključujući i nekoliko pješačkih borbenih vozila Bradley i najmodernije tenkove M1A2 Abrams koji se smatraju među najboljima i najubojitijima u svijetu.

Premijer Gruzije, Giorgi Kvirikashvili je kazao da su vježbe važan događaj za tu zemlju južnog Kavkaza.

“Ove će vježbe pomoći Gruziji da se približi NATO standardima i ojača stabilnost u regiji”, kazao je gruzijski premijer Giorgi Kvirikashvili.

Američki tenkovi M1A2 Abrams koji se smatraju među najboljima i najubojitijima u svijetu

Vježbe naziva “Noble Partner” održavaju se već treći put u Gruziji. Iako se Ruska Federacija još službeno nije oglasila lede ovih najnovijih vojnih manevara, službena Moskva je prethodno znala upozoriti da bi te vojne vježbe mogle destabilizirati regiju, a to je optužba koju SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo te NATO odlučno odbacuju.

Gruzijske oklopne jedinice na ovogodišnjim manevrima NOBLE PARTNER 2017

“Te vježbe nisu uperene protiv ijedne zemlje. Radi se o tome da Gruzija razvije svoje kapacitete kako bi mogla sudjelovati u međunarodnim operacijama”, kazao je američki diplomat stacioniran u Gruziji, Ian Crawford Kelly.

Britanske, američke i gruzijske oklopne jedinice

Gruzija i Ruska Federacija kratko su zaratile 2008. godine zbog separatističke pokrajine Južne Osetije, a nakon iznenadnog napada gruzijske armije na tu pobunjenu separatisičku pokrajinu, nakon čega je Ruska Federacija izvršila agresivnu invaziju tenkovskim snagama na Gruziju, ali se i vrlo brzo povukla nakon pritiska Ujedinjenih naroda, prvenstveno SAD-a, SR Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske. Ruska Federacija i danas drži svoje vojne snage u Južnoj Osetiji, dok su Europska unija i NATO odlučili Gruziju zaštititi od Rusa i što više je približiti u svoju zonu utjecaja.

(Theo Ljubić, Reuters)

Najnovije

Još iz rubrike