Libijski premijer Fayez Mustafa al-Sarraj poziva talijansku ratnu flotu u borbi protiv krijumčarenja ljudi

Libijska vlada sa sjedištem u Tripoliju pozvala je talijanske ratne brodove iz Marina Militare u svoje teritorijalne vode kako bi pomoglil u borbi protiv krijumčarenja ljudi, rekao je jučer na tiskovnoj konferenciji talijanski premijer Paolo Gentiloni Silveri, prenosi britanski Reuters. 

Libijski premijer Fayez Mustafa al-Sarraj koji vodi od UN-a podržanu vladu u Tripoliju, ranije je odbijao odobriti ulazak u libijske vode EU-ovoj misiji protiv krijumčara i tako otežao napore Europske unije da zaustave krijumčare ophodnjama u okviru “operacije EUNAVFOR MED Sophia” koja je počela 2015. godine.

U ophodnjama s mora i iz zraka u misiji EUNAVFOR MED Sophia sudjeluju zastavni brod same misije, talijanski nosač zrakoplova “Garibaldi”, belgijska fregata “Leopold I” iz klase Karel Doorman, francuska fregata “FS Courbet” iz klase La Fayette, njemačka korveta “Braunschweig F260” s pratećim vojniom brodom “Berlin”, portugalski mornarički zrakoplov za izviđanje “P-3C Orion”, slovenski patrolni čamac “SNS Triglav”, španjolska fregata ESPS “Numancia” klase Santa María te brodovi britanske kraljevske mornarice Royal Navy, raketna fregata HMS Richomd (klasa Type 23) i spasilački brod HMS Enterprise (klasa Echo-class survey ship).

Libijski premijer Fayez Mustafa al-Sarraj i talijanski premijer Paolo Gentiloni Silveri

Nagla promjena stava libijskog premijera Fayeza Mustafe al-Sarraja objavljena je dan nakon što je, s libijskim feldmaršalom Khalifa Belqasim Haftar-om  koji nadzire istok zemlje, pristao na uvjetno primirje i moguće izbore iduće godine.

“Prije nekoliko dana premijer Fayez Mustafa al-Sarraj poslao mi je pismo u kojem od talijanske vlade traži tehničku potporu naših brodova u zajedničkoj borbi protiv krijumčara ljudi”, rekao je talijanski predsjednik Paolo Gentiloni Silveri.

Predsjednik Talijanske Republike je rekao kako je to “nužno”, i da će, ako talijanski parlament zahtjev podrži, “brodovi poslani iz Italije provesti taj zahtjev u libijskim vodama”.

Na stotine tisuća afričkih migranata koje krijumčari ilegalno šalju, pokušavaju preći Sredozemlje kako bi se domogli EU. Mnogi od njih su se utopili usljed iscrpljenosti.

Krijumčari ljudi koji nekažnjeno djeluju u Libiji morem su u Italiju od početka 2014. godine poslali stotine tisuće migranata u Europsku uniju. Prilikom ilegalnog prelaženja Sredozemlja čamcima, mnogi od njih su se utopili, a većinu je spasila talijanska ratna mornarica i ostali ratni brodovi koji sudjeluju u misiji  EUNAVFOR MED Sophia.

Prije dva dana je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron osobno posredovao u sklapanju sporazuma između libijskog premijera Fayeza Mustafe al-Sarraja, koji uživa potporu UN-a, i vojnog zapovjednika Libije, feldmaršala Khalifa Belqasim Haftara (inače časnika američke CIA-e), koji nadzire istočni dio zemlje. Dvije su strane dogovorile primirje i izbore u Libiji koji bi, kako je rekao francuski predsjednik Macron, trebali biti održani u proljeće 2018. godine. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari