Nakon incidenta na moru, predsjednik Trump poručio: “Iranci, bit ćete suočeni s velikim, velikim problemima!”

Američki patrolni brod USS Thunderbolt jučer je ispalio upozoravajuće hice prema iranskom ratnom plovilu koje mu se previše približilo tijekom vojne vježbe u Arapskom zaljevu, a istog je dana predsjednik SAD-a Donald John Trump poručio Teheranu da će biti suočen s “velikim, velikim problemima” ne bude li se pridržavao potpisanog sporazuma o nuklearnom naoružanju.

Iranski ratni brod došao je na stotinu trideset i sedam metara od američkog patrolnog broda USS Thunderbolt, a njegova posada nije odgovarala na radio poruke pa su američki mornari ispalili upozoravajuće svjetleće rakete i slali zvučne signale za opasnost, objavili su američki vojni izvori.

Kad nije bilo odgovora s iranskog ratnog plovila, USS Thunderbolt je spram njega ispalio upozoravajuće hice, nakon kojih se iranski ratni brod zaustavio.

“Kretanje iranskog plovila nije bilo u skladu s međunarodno priznatim “pravilima puta” niti u skladu s međunarodnom morskom praksom, čime se pojavila mogućnost sudara”, objavila je američka ratna mornarica US Navy u svom službenom priopćenju.

Obzirom da nije bilo odgovora s iranskog ratnog plovila, USS Thunderbolt (na slici) je ispalio upozoravajuće hice, nakon kojih se iranski ratni brod zaustavio

Prema izvješću iranske agencije ISNA-e, američki brod je prilazio području u kojem su se nalazila dva iranska patrolna čamca te ispalio dva hica. Djelovanje američkog broda USS Thunderbolt u priopćenju je nazvano “neprofesionalnim i provokativnim” činom. U iranskoj verziji tijeka događaja, njihovi su brodovi nastavili ploviti i ignorirali su Amerikance, a “američki je brod uskoro napustio područje.”

Istog dana, govoreći na skupu u Youngstownu, američki predsjednik Donald John Trump upozorio je iranske vlasti da se drže sporazuma o nuklearnom naoružanju, jer će u suprotnom biti suočeni s “velikim, velikim problemima”.

Iranski ratni brod došao je na 137 metara od američkog patrolnog broda USS Thunderbolt, a njegova posada nije odgovarala na radio poruke pa su američki mornari ispalili upozoravajuće svjetleće rakete i slali zvučne signale za opasnost

“To vam mogu obećati. Vjerujte mi. Pomislili biste da će reći ‘hvala vam Sjedinjene Države. Stvarno vas puno volimo.’ Umjesto toga, oni sustavno i namjerno provociraju. To se neće još dugo događati”, poručio je Donald John Trump s govornice u Youngstownu u američkoj saveznoj državi Ohio.  (Theo Ljubić, ISNA, US Navy)

Facebook Komentari