Britanski ministar za BREXIT: O financijskoj nagodbi smo imali robusne, ali konstruktivne razgovore

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit, francuski republikanski političar Michel Bernard Barnier ponovno je pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske da razjasni svoja stajališta o ključnim pitanjima u pregovorima o razdruživanju od EU.

“Prvi krug pregovora odnosio se na samu organizaciju pregovora. Ovoga tjedna, u drugom krugu pregovora svaka strana je predstavljala svoja stajališta, a treći krug mora biti posvećen razjašnjenju stajališta”, izjavio je Michel Bernard Barnier po završetku drugog kruga pregovora o Brexitu, javlja britanski Reuters.

Sljedeći krug pregovora održat će se krajem sljedećeg mjeseca, od 28. do 31. kolovoza.

Ključna pitanja oko kojih se vode pregovori između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije su pitanje prava građana EU-a u Ujedinjenom Kraljevstvu i obratno, britanskih građana u EU, financijska nagodba i režim na granici između Ulstera (Sjeverna Irska) i Republike Irske.

Pregovori o razdruživanju počeli su 19. lipnja ove godine, oko godinu dana nakon refererenduma na kojem su se Britanci izjasnili za izlazak iz Europske unije.

EU od početka inzistira da se  pregovorima najprije treba postići dostatan napredak o pitanjima razdruživanja, a tek onda o budućim odnosima, dok Britanci o tome nastoje paralelno pregovarati.

Europska unija nije zadovoljna britanskim prijedlogom o pravima europskih građana nakon što se Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i formalno odvoji.

“Postoji temeljno neslaganje o jamstvima za ta prava”, rekao je Michel Bernard Barnier, ističući da jedini način kako bi ta prava budla zajamčena jest  to da o mogućim sporovima bude nadležan Sud EU-a, prenosi francuski AFP.

Davis-Barnier: u Europskoj uniji se neslužbeno spominje iznos između pedest i pet i sto milijardi eura, što su obveze koje je navodno Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo u višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, no, kako se čini, službeni London za taj iznos neće ni da čuje

Naravno, Britanci to promptno odbijaju, ističući da nema nijedne zemlje koja priznaje sudsku nadležnost treće strane na svom teritoriju.

EU pregovarač Michel Bernard Barnier kaže kako je ovdje “riječ o iznimnim okolnostima”, da se pregovora o sudbini tri milijuna i četiri stotine tisuća ljudi, što nikada do sada nije bio slučaj i da stoga i rješenje mora biti takvo da nema presedana u prošlosti.

Europska unija još uvijek očekuje od Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne irske da iznesu svoje stajalište o financijskoj nagodbi, odnosno o ispunjavanju obveza prema europskom proračunu, koje je Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo kao članica i ostaje članicom još najmanje do kraja ožujka 2019. godine.

U Europskoj uniji se neslužbeno spominje iznos između pedeset i pet i sto milijardi eura, što su obveze koje je navodno Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo u višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, no, kako se čini, službeni London za taj iznos neće ni čuti.

Glavni britanski pregovorač za Brexit, britanski Konzervativac David Michael Davis na to pitanje odgovora da će njegova zemlja “poštovati svoje međunarodne obveze”, međutim iz toga se ne može zaključiti da priznaju svoje obveze, jer zajednički dogovor o višegodišnjem proračunu teško se može definirati kao međunarodna obveza.

O financijskoj nagodbi “smo imali robusne, ali konstruktivne razgovore. Očekujemo fleksibilnost obiju strana”, rekao je David Michael Davis.

Bit će zanimljivo pratiti nastavak pregovora o Brexitu koncem kolovoza ove godine, no, već se sad može zaključiti da od davanja novca Bruxellesu, što se službenog Londona tiče – nema ništa (!).

(Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari