Nasilna provedba ili nametanje odluke suda jedne strane suprotna je međunarodnom pravu

Što još stoji na raspolaganju slovenskoj strani, koja ustraje na primjeni odluke, iako već sad najavljuje da za primjenu ima šest mjeseci. Što ako Slovenija odluči provesti odluku silom?

– Nasilna provedba ili nametanje odluke suda jedne strane suprotna je međunarodnom pravu – za Večernji list vrlo jezgrovito odgovara profesor Stefan Talmon, odvjetnik u uglednoj firmi 20 Essex Street, profesor na Oxfordu i na Sveučilištu u Bonnu.

Talmon se bavi međunarodnim javnim pravom, rješavanjem međunarodnih sporova te pravom mora.

Slučaj Krfskog kanala

Tu valja podsjetiti na slučaj Velike Britanije i Albanije i napetosti u Krfskom kanalu nakon Drugog svjetskog rata, koji je Albanija svojatala te ga osigurala minama, dok je Britanija – a i međunarodno pravo – bila stava da je riječ o međunarodnim vodama.

Kad je velika Britanija krenula pokazivati mišiće, Međunarodni je sud – a bila je to njegova prva odluka – kazao kako je prijetnja ili upotreba sile apsolutno zabranjena čak i kad država primjenjuje svoje pravo. – Jedini način na koji jedna strana može “natjerati” drugu da prihvati odluku je kroz nenasilne protumjere ili javni pritisak – kaže Talmon.

I stoga je od iznimne važnosti potpora međunarodne zajednice, posebice velikih država, za koju obje strane lobiraju, piše Večernji list.

Facebook Komentari