MOST-ovci napustili Sabor nakon što je Jandroković rekao Bulju: Vi ste svoj primitivizam pokazali već puno puta

Izvor: Dražen Prša

Bolja kontrola vanjskih granica jedna je od najvažnijih zadaća institucija Europske unije, istaknuo je premijer Andrej Plenković predstavljajući u Saboru Izvješće o sastanku Europskog vijeća održanom prošloga tjedna te onom u posebnom formatu održanom potkraj travnja, prenosi N1.

Priprema se i očekuje provedba novog zakonodavnog paketa o pametnim granicama te sustav informacija o putovanjima i njihovom odobrenju, najavio je Plenković.

Hrvatska je u posebnom položaju kao država koja se sprema za ulazak u schengenski prostor i tražili smo da se to i posebno naznači, a poanta je da imamo jednak status kao i drugi, istaknuo je premijer i podsjetio da će Federica Mogherini doći u petak na Dubrovnik forum.

Podsjetio je i da je Europsko vijeće potvrdilo izlazak Hrvatske iz procedure prekomjernog deficita, kao i da je nezaobilazna tema Brexit, a status Hrvatske je ponešto drugačiji u tom odnosu.

Vijeće je prihvatilo određen set kriterija po kojima će se odlučivati gdje bi moglo biti novo sjedište agencije za lijekove te agencije za banke. Jedna od 21 zemlje koja se javila za sjedište agencije za lijekove je Hrvatska, mi smo osnovali radnu skupinu, na njezinom čelu je ministar Milan Kujundžić, podsjetio je premijer.

Govoreći o ‘favorabilnim uvjetima’, a s obzirom na to da mi nemamo nijednu agenciju, to je svakako pozitivan aspekt, kao i tradicija našeg zdravstva i farmaceutike, a vodit će se računa i o zgradi u kojoj bi bila smještena te promet i dostupnost. “Do roka, a to je 31. srpnja, mi ćemo podnijeti kandidaturu, a do listopada ili studenoga bi trebale biti donijete odluke”, prenio je Plenković.

Govoreći o sastanku u travnju, a vezano uz gužve na granicama zbog graničnih kontrola, Plenković je podsjetio da je dogovoreno da se prelazi sa sustavnih na ciljane kontrole i od tog 29. travnja se promet odvija bez većih gužvi na granici.

Neovisno o tome što će se zbivati sutra, moramo nastaviti dijalog sa Slovenijom. MI smo izašli iz tog procesa, moramo biti čvrsti, konzistentni, očekujem jedinstvo svih političkih aktera i neovisno o tome što će biti, podsjećam da je za nas taj proces kontaminiran i mi smo iz njega temeljem odluke Sabora izašli. Naše su pozicije čvrste, na njima ćemo ustrajati i očekujem podršku Sabora, naglasio je Plenković osvrnuvši se na činjenicu da će Stalni arbitražni sud u Den Haagu sutra priopćiti odluku o teritorijalnom sporu između Hrvatske i Slovenije vezano uz morsku granicu.

Plenković: Grmoja, sjećate li se tko je 16. siječnja 1992. posjetio Hrvatsku?

Nakon njegova izlaganja uslijedila su pitanja zastupnika, a Mostovi Miro Bulj i Nikola Grmoja pitali su Plenkovića za proglašenje teritorijalnog pojasa što je bilo i jedno od pitanja tijekom pregovora Mosta i HDZ-a o sastavljanju Vlade, a pitali su ga i za optičku mrežu.

Što se tiče pregovora HDZ-a i Mosta, ja sam rekao da ste imali sedam jamstava i jedan od njih ste garnirali da kažete da se razumijete u vanjsku politiku, ali ja dobro pamtim i pamtim sve teške situacije koje smo imali, kazao je Plenković te zapitao Grmoju: “Sjećate li se možda tko je 16. siječnja 1992. posjetio Hrvatsku?”

Sjećate li se, sjećate li se tko je 16. siječnja 1992. posjetio Hrvatsku? To je važan posjet talijanskog predsjednika Cossiga, koji nije bio slučajan, odredio je stav Hrvatske prema proglašenju, podsjetio je Plenković.

Grmoja se požalio, kao i Bulj da Plenković nije odgovorio ni na jedno pitanje o optičkoj , ali je, kako je kazao Grmoja, “našao vremena da izvrijeđa Most”. “Istina i pitanja ga bole”, poručio je Bulj koji je ustrajao na uvredi što predsjednik Sabora Gordan Jandroković nikako nije priznavao.

Jandroković Bulju: Vi ste svoj primitivizam pokazali već puno puta

“Vi ste svoj primitivizam pokazali već puno puta, a nastavljate ga pokazivati i dalje”, kazao je Jandroković Bulju koji mu je upadao u riječ. “Pustio sam da govorite, nije bilo s moje strane podbadanja, niti sam oduzimao riječ. Smatram da Poslovnik nije povrijeđen, vi ćete zatražiti mišljenje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav”, poručio je Bulju.

Na to se javio Grmoja i zatražio stanku zbog vrijeđanja saborskog zastupnika, no Jandroković to nije prihvatio i rekao je da mogu opet potražiti mišljenje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Javila se potom SDP-ova Sabina Glasovac koja smatra da bi Jandorković sam sebi trebao izreći opomenu jer je, kako ona smatra, uvrijedio Bulja rekavši mu da pokazuje svoj primitivizam.

Stanku je odmah potom zatražio Ivan Pernar iz Živog zida, i to zbog kriminalizacije verbalnog delikta u vidu uhićenja zbog pisanja po Facebooku. Jandroković je ustvrdio da je to po Poslovniku te je odredio desetominutnu stanku.

Zastupnici Mosta napustili su sabornicu nakon prepirke s Jandrokovićem, a nakon stanke Pernar je primijetio: “Dok su kolege iz Mosta bile na vlasti, kada sam ja ovako govorio Božo Petrov mi je oduzimao riječ, a sada se bune i prigovaraju, komičan mi je taj detalj da mijenjaju retoriku ovisno o tome jesu li na vlasti ili ne.”

Facebook Komentari