Kujundžić: Svaki treći plaća zdravstveno osiguranje, a svi ga koriste, što je neodrživo

Gostujući u emisiji Hrvatskoj radija “Poligraf” ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je nagađanja o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ministar nije izravno odgovorio hoće li biti poskupljenja, ali je rekao da postoje i drugi načini da se zdravstvu, koje je trenutačno dužno čak 8 milijardi kuna, poveća proračun.

“Treba pokušati uštedjeti, ali ne na pacijentima. Treba razmotriti druge oblike, da li je to u cijenama, odnosno dodatak na cigarete, dodatak na telefone, dodatak na gorivo, kroz druge oblike, kod onih koji ne plaćaju, a imaju itekako dobre prihode”, kazao je ministar Kujundžić. “Svaki treći plaća zdravstveno osiguranje, a svi ga koriste, što je neodrživo”, rekao je Kujundžić.

Šef Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja u emisiji je rekao da bi to bio najveći udar upravo na umirovljenike. “Posupljenje police dopunskog direktno je pogodovanje privatnim osiguravateljima koji u tom trenutku kreću s ofenzivom i pokušavaju rastakati javnog osiguravatelja za koje država plaća osiguranje”, kaže Hrelja.

“Za nas je prvi prioritet osigurati javnog osiguravatelja gdje po principu solidarnosti među generacijama i stari i mladi plaćaju 70 kuna”, rekao je Silvano Hrelja.

Rješenja nude i privatnici. “Trećina novca koji nastaje u dugovanju treba pasti na sve građane Hrvatske, dakle na pacijente. I trećina treba pasti na one koji osiguravaju, a to su doktori, sestre i tako dalje. To je realan sustav solidarnosti za rješavanje krize”, rekao je Nikica Gabrić, poduzetnik u zdravstvu.

Share This Article