Na ulazu u Sloveniju i dalje gužve i čekanja

Na ulazu u Sloveniju na Bregani prijepodne se čekalo duže od sat vremena. Ulazi se u četiri kolone od kojih je jedna za autobuse.

Putnici u ogorčeni postupanjem policije i propisima EU-a.

Od Gostivara do Bregane, jedino se u kolonama čeka na ovoj hrvatsko-slovenskoj granici, rekao je za HRT jedan Makedonac, radnik u Švicarskoj.

S obzirom da je primjena novih šengenskih pravila izazvala velike gužve na granicama, jučer je dogovoreno da se privremeno stavi izvan snage primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije.

Od petka su na snazi bila nova šengenska pravila zbog terorističkih prijetnji cijeloj Europi.

Pojačano su se provjeravali svi putnici, uključujući građane Europske unije koji su do sada granicu prelazili bez stroge kontrole, pa su se stvarale velike gužve na granicama.

U sinoćnjem Dnevniku 3 je gostovao načelnik Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno i kazao kako su burna bila dva dana jer je primjena uredbe 458 počela u petak i poklopila se velikom povećanjem prometa putnika koji su iz Austrije, Njemačke, Švicarske krenuli na uskršnje blagdane.

Dodao je kako se stari režim se počeo primjenjivati i napomenuo da je hrvatska policija cijelo vrijeme aktivno radila na tome da su se propuštanja povremeno radila u skladu sa dogovorom sa mađarskom i slovenskom policijom i pratila kako bi maksimalno olakšala promet preko graničnih prijelaza.

Facebook Komentari