19.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Cijene cestarina skočlile ne 5 posto, već 25 posto

Cijene cestarina skočlile ne 5 posto, već 25 posto

Piše: Dražen Prša

Iako u HAC-u tvrde kako je došlo do usklađivanja cijena cestarina koje će na nekim dionicama porasti 5 posto, izračuni govore da je ipak riječ o poskupljenju koje na pojedinim dionicama cjenovno skaže i do 25 posto.

Nakon najavljenog poskupljenja cestarina za 5 posto, na nekim dionicama one nisu poskupule samo toliko. Štoviše, poskupljenje je ponegdje i do 25 posto! Primjerice, dionica Zagreb – Križ skuplja je za dvije kune što je poskupljenje za 13,3 posto.

“Vrlo lukav potez. Naime, birane su dionice koje se najčešće koriste, koje su vrlo frekventne, koje su tranzitne i koje zapravo pokazuju pravu sliku isplativosti naših autocesta i rentabilnosti. Naravno, sve će se slomiti na udaru većinom hrvatskih vozača”, prokomentirao je za Dnevnik.hr glavni urednik magazina Auto motor i sport Kristijan Tićak.

Dionica autoceste od Zagreba prema Kutini, prema novom cjeniku stoji 32 kune što svakako nije poskupljenje od 5 posto već 10 posto. Naime, da je cestarina ondje poskupjela 5 posto cijena na toj dionici iznosila bi 30,50 kuna.

Ministar Oleg Butković ove informacije nije želio komentirati. Svojim je prstom tek usmjerio na HAC. Nešto ranije tvrdio je kako uopće nije riječ o poskupljenju nego o “usklađivanju cestarina na dionicama koje pokrivaju Hrvatske autoceste”.

U HAC-u su, pak, naveli kako je “do povećanja cestarine došlo zbog ujednačavanja jedinične cijene cestarine po kilometru na HAC-ovim dionicama s jediničnom cijenom na dionicama Autoceste Rijeka-Zagreb za prvu skupinu vozila”.

Ondje također tvrde kako cijene po pravilniku moraju zaokružiti te da ne smiju biti u lipama. No, cijena na dionici Zagreb-Kutina nije zaokružena s 30,50 kuna na 31 kunu nego na 32 kune.

Pojašnjava se da je tome tako jer se gledaju svi izlazi do Kutine zajedno s njihovim poskupljenjem, tako da to u konačnici ispadne nešto više od pet posto.

Najnovije

Još iz rubrike