-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Šveđani proglasili Istru vinskom regijom godine, a to bi moglo značiti i...

Šveđani proglasili Istru vinskom regijom godine, a to bi moglo značiti i veći broj posjeta iz te zemlje

Piše: Dražen Prša

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017. godine.

Ranijih su godina vinskim regijama bile proglašene donja Austrija, Montsant i Priorat u Španjolskoj, Napa i Sonoma u SAD-u, ove se godine zbog klimatskih posebnosti, prekrasnog krajolika i iznimnih vina koje proizvode istarski vinari, Istra nametnula kao logičan izbor za vinsku regiju godine, priopćeno je u nedjelju iz Vinistre.

Povodom proglašenja Istre vinskom regijom godine, predstavnici udruge Munskänkarna borave u Istri kako bi obišli istarske vinare i posjetili turističke objekte te kako bi započela konkretna suradnja s istarskim vinarima u 2017. godini.

Na svečanosti u Poreču u subotu navečer predstavili su se brojni istarski vinari među kojima i Agrolaguna, Franc Arman, Benvenuti, Cattunar, Coslovich, Demark, Dobravac, Fiore vina, Geržinić, Kabola, Monte Rosso, Pilato, Pjenušci Peršurić, Ritoša, Rossi, San Martino i Trapan.

Tom prigodom predsjednica uprave udruge Munskänkarna Lena Sthal uručila je grb predsjedniku udruge Vinistra Nikoli Benvenutiju, a na svečanosti je nazočio i veleposlanik Švedske u Hrvatskoj Lars Schmidt koji je istaknuo kako ova suradnja pokazuje da postoji veliki gospodarski potencijal između dviju zemalja u različitim industrijama te kako će konačno i Šveđani kod kuće uživati u vinima jedne od svojih turističkih destinacija.

“Dobiveno priznanje izuzetna je nagrada svim istarskim vinarima i prilika da se predstave na tržištu Švedske.

Treba napomenuti kako mišljenje udruge Munskänkarna utječe na uvoz vina, ali i kreiranje vinske scene u Švedskoj i susjednim zemljama”, poručio je predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti.

Dodao je da će zahvaljujući ovom priznanju idućih godina Istru posjetiti značajan broj gostiju iz Švedske. U sklopu tih posjeta posjetit će istarske vinarije, proći istarske vinske ceste, a sve to predstavlja, kako je rekao Benvenuti, benefit i za istarske ugostitelje, hotelijere, prijevoznike i sve druge subjekte na našem području.

“Uvjereni smo da je ovo novi početak otvaranja Istre prema tržištima sjeverne Europe. Svakako treba naglasiti da su ovi rezultati došli kao posljedica velikog rada i zalaganja, ulaganja u edukaciju naših istarskih vinara, a sve kako bi se podigla kvaliteta proizvodnje vina”, zaključio je Benvenuti .

Inače, proglašenje Istre vinskom regijom godine najava je ovogodišnje Vinistre koja će se od 12. do 14. svibnja održati u Poreču.

Najnovije

Još iz rubrike