Revolucija za transplantaciju: Znanstvenici pronašli tehniku kojom su svinjske uzorke tkiva odmrznuli bez ikakvih oštećenja

Stiže nam medicinsko otkriće koje će spašavati mnoštvo života i riješiti problem mukotrpnih lista za čekanje organa.

Znanstvenici Sveučilišta u Minnesoti su pronašli tehniku kojom su svinjske uzorke tkiva odmrznuli bez ikakvih oštećenja nakon što su bili čuvani dulje vrijeme na izrazito niskim temperaturama. Problem nikad nije bio samo nedostatak organa za transplantaciju, nego logistika pronalaska odgovarajućeg primatelja organa i brži prijevoz organa u kratkom vremenu koliko organi mogu biti zamrznuti.

Više od 60 % doniranih organa se jednostavno baci svake godine, jer ih se ne može držati zamrznute dulje od četiri sata (kako koji) pa do primatelja ne stignu na vrijeme.“Da se barem pola bačenih organa transplantiralo onda bi liste čekanja izumrle unutar 2 ili 3 godine“, kaže voditelj ovog obećavajućeg istraživanja John Bischof.

Mnogi su rješenje problema vidjeli u krioprezervaciji – čuvanju doniranih organa na vrlo niskim temperaturama (obično od -80°C do -196°C). Tako su organi sačuvani neograničeno dugo, ali glavni problemi nastaju odmrzavanjem. Formiranje kristala i razlike u temperaturi prilikom odmrzavanja mogu uništiti tkivo. Koje je onda rješenje? Grijanje iznutra.

Navedena metoda je uspješno primijenjena na svinjske krvne žile te srčane zaliske. U tkiva su, naime, dodali otopinu sa željeznim nanočesticama koje su obložene slojem silicijevog dioksida. Tako kada se tkivo odmrzava, oni ga okupaju u elektromagnetskim valovima pa se tako temperatura ravnomjerno podiže za nekoliko stotina stupnjeva u minuti. I to sve bez oštećenja tkiva. Poslije navedenog procesa odmrzavanja uspješno su uklonjene nanočestice.

Jedan od problema je mogućnost da se nanočestice ne rasporede podjednako u svakom tkivu poslije ubrizgavanja, a to može dovesti do pojave nejednakog zagrijavanja i ostatak ostalih problema s kristalima i temperaturnom razlikom. Tu je i neraspolaganje većom i složenijom opremom za odmrzavanje, iako bi se to moglo brzo riješiti. Ima svejedno puno razloga za optimizam.

Riječ je o vrijednom procesu s potencijalom za spas mnoštva života, no na krioprezervaciju organa pričekat ćemo još jedno desetljeće (procjenjuje se) dok u budućnosti organi jednostavno ne budu čekali na ljude, piše znanost.com.

Facebook Komentari