Sveučilište u Torontu: Nada za ovisnike i PTSP, našli način kako obrisati negativna sjećanja

Kanadski znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu uspjeli su pronaći i izdvojiti neurone odgovorne za negativna sjećanja povezana sa strahom i izbrisati ih. Ova bi se metoda mogla iskoristiti za liječenje ovisnika i osoba s PTSP-om.

Iako u mozgu postoje milijuni neurona, samo ih je nekoliko dovoljno da se stvori neko negativno sjećanje povezano sa strahom ili prijetnjom. U laboratorijskom eksperimentu s miševima, znanstvenici su uspjeli izdvojiti te neurone na način da su proizveli previše određenog proteina u mozgu te ih odstranili kako bi izbrisali sjećanje, ostavljajući ostale neurone netaknutima.

„Nadamo se da bi na ovaj način mogli izbrisati traumatična sjećanja kod osoba s PTSP-om koja ih ometaju u svakodnevnom životu. Naš je cilj pronaći lijek koji bi izdvojio samo te neurone koji su odgovorni za negativna sjećanja i učinio ih neaktivnima“, rekla je profesorica psihologije uključena u istraživanje Sheena Josselyn.

U ovom su istraživanju znanstvenici uspjeli izliječiti miševe od ovisnosti o kokainu na način da su izbrisali sjećanja povezana s drogom.

Josselyn naglašava i moguće etičke implikacije ove metode, budući da su sjećanja iznimno važan dio našeg identiteta. Ideja o selektivnom brisanju sjećanja djeluje privlačno i zato su vrlo vjerojatne zloupotrebe ove metode za svaku, i najmanju sitnicu, poput zaboravljanja na teške prekide s partnerima.

„Svi učimo na svojim greškama. Ako izbrišemo sjećanja na njih, što nas sprečava da ih ponovimo?“, pita se Josselyn. “Samo zato što nešto možemo učiniti, ne znači da bismo i trebali.”

Ukoliko će se ova metoda doista početi koristiti za liječenje oboljelih od PTSP-a, potrebno je maksimalno ju ograničiti i regulirati, piše Znanost.com.

Facebook Komentari