Najgrandiozniji pothvat, a misle ozbiljno: Arapi namjeravaju izgraditi naselje za 600 tisuća ljudi na Marsu

Jedna od najmlađih svemirskih nacija, Ujedinjeni Arapski Emirati, odlučili su financirati izgradnju pravoga grada na površini Marsa.

Iako su vlastitu svemirsku agenciju osnovali tek 2014. godine, naizgled nepresušna sredstva zarađena prodajom nafte već su ih gurnula u NASA-ino okrilje, uz čiju će pomoć steći dodatna znanja i iskustva u osvajanju svemira.

Upravo zahvaljujući kombinaciji viška novca i bujne mašte, odlučili su se na pothvat grandiozniji od svih američkih, kineskih ili ruskih planova: gradnju grada na površini Crvenog planeta.

I pritom su sasvim ozbiljni, prenosi IFL Science; zamisao je predstavio nitko drugi doli šeik Muhamed bin Rašid Al Maktoum, emir Dubaija i podpredsjednik UAE.

Mars-City-Concept1-1

Projekt je nazvan “Mars 2117” i podrazumijeva izgradnju funkcionalnog naselja za 600.000 stanovnika do navedene godine, no sve ostalo je u sferi dobrih želja. Svjesni su, naime, da im je za pothvat takve magnitude potreban drastičan napredak u raketnoj tehnologiji da bi uopće doveli tolike ljude i potrebne sirovine do Marsa. I to je tek prvi korak jer na pustom, mrtvom planetu nema kako kisika, tako ni hrane i vode za elementarne potrebe doseljenika.

No u Emiratima su uvjereni kako usprkos izazovima mogu uspjeti; prema riječima šeika Al Maktouma, upravo je na njihovom području i u vrlo teškim uvjetima niknulo nekoliko velikih civilizacija u prošlosti, stoga drži kako i oni mogu nastaviti tim putem i na drugome planetu osoviti ljudski rod na noge.

Iako projekt “Mars 2117” djeluje kao da ga je skovao Kim Stanley Robinson za svoju Marsovsku trilogiju, uporne Arape valja shvatiti ozbiljno. Svoje su prve satelite lansirali desetljeće i pol prije osnutka svemirske agencije, a od tada su uložili gotovo šest milijardi dolara u svemirski sektor.

Velika sredstva ulažu i u obrazovanje, svjesni kako zalihe nafte neće potrajati vječno. Dio investicija namijenjen je promicanju svijesti o važnosti istraživanja svemira, zahvaljujući čemu dolaze u kontakt s nadarenim mladim inženjerima koji će, nadaju se u Emiratima, biti jezgra buduće domaće znanstvene elite.

A da “Mars 2117” neće ostati samo mrtvo slovo na papiru jamči Mars Hope. Riječ je o robotskoj misiji koja bi trebala krenuti put Marsa i ući u njegovu orbitu 2021. godine. Budući da još nemaju dovoljno vlastitog znanja i iskustva za tako krupan iskorak u sunčev sustav, usko surađuju s američkim tehnološkim centrima i organizacijama poput NASA-e, koji će im pomoći u realizaciji misije.

Ukoliko Mars Hope zaživi i zaista dospije u orbitu Marsa, preteći će čak i jednu silu kao što je Kina, a Arapske će Emirate uzdići kao najbrže rastuću svemirsku naciju, piše znanost.com.

Facebook Komentari