Radioaktivni oblak iznad Europe uzbudio znanstvenu zajednicu, nisu sigurni otkud se stvorio

Neki nagađaju da je riječ o ruskom nuklearnom testu na Arktiku, ali stručnjaci kažu, farmaceutska industrija mogla bi biti odgovorna, piše Motherborad. Nuklearni znanstvenici još uvijek tragaju za izvorom nuklearnog zračenja koje se pojavilo diljem Europe tijekom siječnja.

Francuski IRSN institut, javno tijelo za radiološki i nuklearni rizik, u priopćenju je ustvrdio da je jod-131, radionuklid koji je stvoren ljudskim djelovanjem, otkriven u tragovima u atmosferi u kontinentalnoj Europi. Prvo je otkriven u drugom tjednu siječnja iznad sjeverne Norveške, jod-131 potom je otkriven iznad Finske, Poljske, Njemačke, Češke, Francuske i Španjolske. Međutim, razina se vratila u normalu, a znanstvenici još uvijek nisu utvrdili izvor zračenja.

Norveški NRPA, koji je prvi otkrio jod-131 iznad sjevernog dijela ruske granice, tvrdi da razine ne nose rizik za ljudsko zdravlje. “Uvjeravam vas da su niske razine”, izjavio je glasnogovornik NRPA.

No, s vremenom poluraspada od samo osam dana, detekcija J-131 je dokaz nedavnoj emisiji tog izotopa, kaže IRSN u svojoj izjavi za medije.

Glasine kruže, naravno, da je Rusija tajno testirala nuklearno oružje na Arktiku, vjerojatno u Novaja Zemlji, koja se ranije koristila za ruske nuklearne testove.

Jod-131, otkrila su dva istraživača Sveučilišta u Kaliforniji 1938. godine, to je radioaktivni izotop sinonim za ispitivanja atomskih bombi provedenih od strane SAD-a i Rusije tijekom 1950-ih, a nedavno je bio prijetnja zdravlju ljudi zbog katastrofe u nuklearnoj elektrani u Černobilu 1986. godine i 2011. u Fukushimi.

Ali Jod-131 također postoji u medicinskoj industriji, obično se koristi za liječenje bolesti povezanih sa štitnjačom i karcinomima. Astrid Liland iz NRPA kaže, s obzirom da je nađen samo Jod-131, i nema drugih radioaktivnih tvari, mišljenja su da potječe iz farmaceutske tvrtke za proizvodnju radioaktivnih lijekova.

radioaktivnioblak

Facebook Komentari