Svečano otvoren Twinning light projekt CRO TRACE

Piše: Dražen Prša/MUP

Twinning light projekt „Obrada tragova na odjeći – od mjesta događaja do nalaza i mišljenja vještaka (CRO TRACE)“ zajednički provode Centar za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Uprava kriminalističke policije Ravnateljstva policije s Litvanskim forenzičnim znanstvenim centrom i Litvanskim znanstvenim centrom Ministarstva pravosuđa, uz potporu Predstavništva Europske komisije u RH i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU).

Vrijednost projekta je 220.000,00 EUR, a tijekom narednih 6 mjeseci raditi će se: na izradi Standardnog operativnog postupka za multidisciplinarna vještačenja, na jačanju kapaciteta forenzičnih vještaka za multidisciplinarna vještačenja tragova, na povećanu spremnosti kriminalističkih tehničara za sakupljanje tragova na mjestu događaja i pripremu materijala za daljnja multidisciplinarna vještačenja.

U uvodnom obraćanju, voditelj Ureda u Veleposlanstvu Litve Donatas Žiugžda istaknuo je kako je ovaj projekt važan korak u borbi protiv najtežih oblika kriminala, korupcije i organiziranog kriminala, a rad na projetku još više je povezao grupe izrazito sposobnih profesionalaca Hrvatske i Litve. Zahvalio im se na suradnji i doprinosu, kao i svim sudionicima na provedbi projekta.

Twinning light1

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez je, u ime domaćina, naglasio kako je ovo već drugi projekt u tek započetoj 2017. godini koji svečano otvaramo sa zemljom partnerom Republikom Litvom. Ovakva suradnja i partnerski odnos između forenzičnih centara dodatna je prilika i za osobni i za profesionalni rast svih uključenih.

Voditelji projekata, Dražen Mayka s hrvatske strane i Darius Žvironas s litvanske strane, te Gabriele Juodkaite – Granskiere iz Litvanskog Forenzičnog znanstvenog centra Ministarstva pravosuđa su kroz prezentacije predstavili najvažnije odrednice i koristi provođenja ovog projekta, kao i glavne aktivnosti i očekivane rezultate.

Svečanom otvaranju odazvali su se mnogobrojni predstavnici Uprave kriminalističke policije i Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i drugi.

Facebook Komentari