VIDEO Burna rasprava o povjerenju ministru znanosti Pavi Barišiću, glasovanje će biti sutra, MOST šuti

Rasprava o povjerenju ministru znanosti Pavi Barišiću traje, a o povjerenju će se glasovati sutra. MOST ne raspravlja i ne replicira.

“Prije svega, htio bih da se postavi standard u hrvatskoj znanosti, bez obzira što misli premijer ili saborska većina”, istaknuo je Ivan Vilibor Sinčić.

“Mi ćemo sutra morati donijeti kao političari. Sutra ćemo o tome glasovati u podne. Svjest, po mom dubokom uvjerenju, nalaže da netko tko je plagirao, ne može biti ministar. Nije se u ovo uključila akdemska zajednica, ona je podijeljena. Naravno, i ona ima svoje političke aspiracije. Oni koji su surađivali s njim, koji im je bio mentor, oni ga podržavaju. A što će? Oni nezavisni ga ne podržavaju. Zastupnik Mosta Maro Kristić je rekao kako će glasovati za smjenu ministra”, rekao je Nenad Stazić.

“Jako mnogo energije se upucava u ovu raspravu, možda bismo je mogli i bolje iskoristiti. Mislim da je znanstveno mišljenje iznad političkog. Ne podupirem ovu Vladu, nisam je podupirao ni u prošlom sazivu. Tako ni njezine ministre. Glasat ću protiv Barišića, osuđujem plagiranje. To je izrazito štetna pojava, slično ponašanje je kumovalu lopovluku i nemoralu kojima svjedočimo. Moramo se okrenuti kulturi stvaranja, a ne varanja. Žao mi je također da trošimo mnogo energije, ovo je trebalo biti sređeno na znanstvenoj razini. Ako ste stvarno plagirali, pogledajte u sebe i dajte odmah sada ostavku. Ako niste, branite svoje stavove. Postavlja se pitanje moralnosti. Je li se u našu etiku uvukla politika, je li se opet pitamo tko je čiji, a ne tko je kakav? Odlučujemo o nečem što je vrh ledenog brijega. Kao učenik koji je prati sve te znanstvenike, i sada kao znanstvenik, vrlo sam tužan. Stavimo obrazovanje na prvo mjesto. Dignimo standarde”, kazao je Ivan Vilibor Sinčić.

Započinje rasprava. Otvara je Sabina Glasovac, koja je odmah istaknula kako se danas premijer poslužio ‘alternativnim činjenicama’ braneći svoga ministra obrazovanja Pavu Barišića.

“Ako su vam ovo jedini argumenti, jadni su i površni “, izjavila je.

“Glasovanje o smjeni ministra Barišića bit će sutra”, kaže predsjedavajući Reiner.

“Rasprava će trajati do kada će se ljudi javljati, ako ćete se javljati do pet ujutro, do tada će trajati rasprava”, dodao je.

“Vezano uz optužbu da sam dobio povlašteni kredit na Sveučilištu u Splitu opovrgnuo ju je tada rektor u Splitu. Ja vam ovdje časno priseže da nikakav povlašteni kredit nisam dobio, ni u Splitu, niti bilo gdje drugdje. Zašto vi ponavljate nešto što nije istina? Što se radi o fusnoti, ne radi se o punoj rečenici”, komentirao je ministar Barišić upit zastupnika Hajduković.

“Znate li da je njemački ministar obrane Zu Guttenberg dao ostavku jer je plagirao doktorat? To je otkriveno četiri godine nakon i morao je otići. Vi tvrdite da je ovo izašlo iz svih okvira. Tada je šef njemačkog parlamenta rekao da se time zabija čavao u lijes njemačke demokracije! Ovo što mi govorimo je kamilica za ono što su oni rekli u Njemačkoj kad su imali takav slučaj”, istaknuo je SDP-ovac Peđa Grbin.

“Premijer želi skrenuti pozornost s merituma teme. Želim vas pitati da komentirate činjenice, ima ih desetak – od krivih citata, autora, izvori s Wikipedije, niz stvari za koje vas se tereti… Ovo nije pitanje politike, iako premijer želi sve okrenuti na to. Čini mi se ovdje čuje zov sirenskog sanaderovskog, ali Andrej not even close. Nije flah, ali nije još sanaderovski”, kazao je Gordan Maras.

“Drago mi je da se danas raspravlja i o mom znanstvenom opusu. To je najcitiranija fusnota u zemlji, a i šire. Je li u nizu optužbama koje su na moj račun iznesene, a vi ste se rekli ispričati ako se demantiraju, a ja sam ih sve dementirao. Iza svog znanstvenog opusa ponosno stojim. Nijedna od tih izrečenih kleveta, koje ste izrekli na moj račun, nije bila plegijat”, uzvratio mu je ministar Barišić.

“Ja na njegovom mjestu ne bih ni stavio poveznicu na Schlesingera”, kazao je akademik Željko Reiner, dodavši da se i Schlesinger pozivao na druge autore.

“Mislim da nije vrijeme za podsmijeh. Drugo, nije dobro ponoviti da ste se prpremili za raspravu. Treće, u izlaganju predsjednika Vlade smo čuli da se kritičar etiketira kao suradnik oporbe. Banalizirate odluku Odbora za etiku. To su sve vaše odluke, za koje ćete snositi odgovornost pred građanima Hrvatske. Tko će drugi javno i slobodno pisati, a da ga se ne svrsta da je moj suradnik? To je znanstvena vjerodostojnost, to je njihov posao. Etiketiranje je direktan naglog za autocenzuru”, upozoro je šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

“Prvi okus argumentacije dao vam je kolega Pernar. Mi ovdje propitujemo legitimitet vašeg ministra. On nije etičan znanstvenik, pa neće biti ni dobar ministar. Kada su institcije koje donose neke svoje sudove, njih delegitimirate. Ovdje ukazujete na meritum, a onda oni koji propituju meritum, njih deligitimirate”, kazao je Bojan Glavašević.

“Etičko povjerenstvo i Etički savjet su u to doba odlučivali o ministru Barišiću nekoliko godina nakon što je on sam reagirao i uklonio grešku. On je to sam popravio. Je li to određena gesta? “, upitao je premijer.

Arsen Bauk je upozorio na ‘upadljivo nedostajanje’ drugog najvećeg saborskog kluba iz valdajuće koalicije Mosta. Zamolio je da mu premijer objasni politički kontekst

“Očekujete da vam mi vjerujemo, a niste uspjeli uvjeriti ni partnere. To mi je znakovito. Ali u redu, imaju još sat vremena, možda progovore. Drago mi je da ste počeli prakticirati hodanje do zastupnika, kada ste već izbjegli stupanje”, dodao je Bauk.

Plenković mu je odgovorio: “Domišljato, moj Bračanin… Pokušate sve, ali pronađete stranicu 301 i to vam je politički kontekst”.

“Ministar Barišić sada ima odgovornost da se bavi sektorom znanosti i obrazovanja. Meni se čini da je opozicija u situaciji da je toliko iziritirana ministro Barišićem da što god napravi – ne valja”, odgovorio je predsjednik Vlade na repliku Sabine Glasovac, koja je navela ‘pet grijeha Pave Barišića’ tijekom njegovog mandata.

“Ovo što se stavlja na teret ministru Barišiću nije plagijat nego propust. Kojeg je on sam uočio i ispravio. Riječ je o tehničkom propustu. I točka. Ne navodim ja vas na zaključak. Samo želim da u ovoj raspravi punoj etiketa i pamfleta, okrenimo se meritumu stvari. A dobro je da se ovakva pitanja rješavaju na onim tijelima za koja je to bitno, na akademiji”, odgovorio je premijer Pernaru.

“S pozornošću sam slušao izlaganje premijera Plenkovića. Pokušao nas je dovesti do zaključka da prepisivanje Barišića nije u velikoj mjeri, nego da se radi o pogrešci. Ovdje se radi o lažnom argumentu. Vi ovdje ne branite samo ministara Barišića. Imamo ovdje potpredsjednika Sabora koji je plagirao 80 posto rada. Dobro, kompilirao. Vi štitite svakog plagijatora ako dolazi iz HDZ-a”, upozorava Pernar.

“Jako cijenim doktora Đikića, nije on sporan. Ja sam s njim razgovarao telefonski. U jednom trenutku kazao je kako sam mu ja ponudio mjesto savjetnika, no nisam. Međutim, što vi niste analiziali tekst nego ste se u formalnom zahtjevu Vladi pozvali na Đikića? Što vi niste sami sjeli i čitali? Ja sam se pripremio za ovu raspravu, vrlo detaljno smo prošli kroz ovaj sustav, sve smo temeljito pogledali, i sve se svelo na ono što sam vam rekao. Je li to ključ ove rasprave ili nešto drugo? Bit je politička utakmica, stabilnost, nestabilnost Vlade, satabilnost koalicije… To je ok. Bit je politička utakmica i mi ćemo to tako odigrati”, uzvratio je Plenković na Marasovu repliku.

Plenković u obrani Barišića: Je li to razlog da vi blatite čovjeka koji se primio jednog od najvažnijih resora u vladi – zbog fusnote

PRIJENOS Sabor o povjerenju Barišiću: Bernardić – svatko posjeduje onoliko taštine koliko mu nedostaje razuma

Facebook Komentari