PRIJENOS Sabor o povjerenju Barišiću: Bernardić – svatko posjeduje onoliko taštine koliko mu nedostaje razuma

Rasprava o povjerenju ministru znanosti Pavi Barišiću.

U ime 45 zastupnika koji su predložili pokretanje pitanja povjerenja Pavi Barišiću govorit će Davor Bernardić, Arsen Bauk, Sabina Glasovac, Peđa Grbin, Damir Tomić, Ivan Vrdoljak i Goran Beus Richembergh.

“Institucija države, Republike Hrvatske, zadužena za etiku u obrazovanju i znanosti, presudila da je ministar varao”, kazao je Bernardić. “Znanost je najplemenitija i najhumanija ljudska djelatnost… Ako je kvalitetna, može povući društvo naprijed, ali ako nije i ako je plagirana ne može”, kazao je Bernardić. Iznimno je važno da se kroz raspravu i sustav obrazovanja stvori atmosfera u kojoj je vrijedno raditi i napredovati kroz rad, kazao je. “Ako prepisujete na državnoj maturi, automatski ćete biti isključeni”, naveo je za primjer i dodao da zato Barišić nije ni trebao postati ministar. Ova smjena ne može promijeniti sustav, ali može poslati snažnu poruku da se ovakve stvari neće tolerirati, naveo je. Premijer Plenković se brani, ali nije zadnja stvar na svijetu napraviti rekonstrukciju vlade – svatko posjeduje onoliko taštine koliko mu nedostaje razuma, poručio je premijeru.

“Pozivam vas, premijeru, da budete reformator, a ne falsifikator”, kazao je Bernardić. “Imate priliku pokazati da ste za djecu, da ste za nastavak kurikularne reforme… Pozivam zastupnike Mosta da budu dosljedni u svom stavu kada se ista stvar našla na dnevnom redu”, kazao je Bernardić.

Izlaganje je završio podsjećanjem na prosvjed za kurikularnu reformu te stihovima Prljavog kazališta:

“Danas učim sina hodati, prvi korak je najvažniji. Pobjede su porazi, kad se obraz pogazi.”

Ivan Vrdoljak (HNS) kazao je da nitko nema pravo ignorirati institucije i prihvaćati alternativne činjenice umjesto istine. Naveo je da su četiri razloga za smjenu. Prvo je očuvanje digniteta demokratskih institucija, jer posljedice rušenja mogu biti dalekosežne i opasne. Drugo je očuvanje sustava obrazovanja. Treće je držanje i podizanje standarda u politici, a četvrti je poštivanje struke u društvu.

“Ovlastili smo Odbor za etiku da brine o struci i on je dao ocjenu”, kazao je. “Želimo državu u kojoj premijer neće ignorirati stručno tijelo. Želimo Hrvatsku obrazovanja i znanosti… Da bude zemlja znanja u kojoj se kurikularna reforma ne odgađa, već kontinuirano provodi, gdje akademska zajednica ne pristaje na autocenzuru i gdje se znanje ne podvrgava količini novca koji se dobiva iz državnog proračuna”, naveo je Vrdoljak.

Stevo Culej (HDZ) pozvao se na Vladimira Paara, navodeći da je odluku od Barišiću donijelo krnje tijelo, daleko udaljeno od filozofije – medicina, ekonomija i povijest umjetnosti.

Miroslav Tuđman upitao je SDP kad će se oni držati pravila, s obzirom da su tijela Sveučilišta u Zagrebu proglasila Barišićev rad legitimnim, odnosno da nije plagijat. Bernardić mu je uzvratio da je profesor s istog fakulteta kao i Barišić.

Dražen Bošnjaković (HDZ) ustvrdio je da je pola Odbora za etiku podnijelo ostavke zbog političkih pritisaka i pokušaja manipulacija.

“Ako ne smijenite ministra vi morate smijeniti taj odbor”, kazao je Bernardić HDZ-u, navodeći da ovakvo njihovo postupanje znači da smatraju kako je ponašanje Odbora za etiku neetično. Ustvrdio je i da mu je nelagodno u Saboru i podsjetio HDZ da je to odbor koji je izabrao Hrvatski sabor.

Ljubica Lukačić obratila se Bernardiću rekavši mu da je postavio puno pitanja pa tako i ono o obrazovanju djece, pitanje koje, kako je rekla, nije postavio u četiri godine SDP-ove vlade. Podsjetila je da je ministar Barišić prvi ministar koji je donio pravilnik o pomoćnicima u nastavi djeci s posebnim potrebama. Prvi put će učenici imati pomoćnike, ali na pravedan način, rekla je Lukačić.

Odgovarajući na replike, Bernardić je rekao kako se hrvatsko društvo u zadnjih 25 godina promijenilo. Danas nemamo viziju, nemamo konsenzusa o strateškim pitanjima, ali imamo viši standard za određene stvari. Danas ćemo ovom raspravom pokazati je li to doista tako. Pozvao je da se standardi dižu, a ne spuštaju.

Nenad Stazić (SDP) naglasio je da je ovo ponajprije pitanje vjerodostojnosti. Ne vjerodostojnosti ministra Barišića – on ju je izgubio kad nije podnio ostavku; ne vjerodostojnosti premijera – on ju je izgubio kad ga nije smijenio. Ovdje se radi o vjerodostojnosti nas zastupnika, a ponajprije zastupnika Mosta. Dokažite da ste ono što govorite, a to je da ste Most, a ne politička stranka, rekao je Stazić.

Facebook Komentari