Plenković u obrani Barišića: Je li to razlog da vi blatite čovjeka koji se primio jednog od najvažnijih resora u vladi – zbog fusnote

Slušao sam pažljivo i Bernardića i Vrdoljaka, ali iz zahtjeva za smjenom ministra nisam čuo meritum problema. Prozivali ste ministra plagijatorom, falsifikatorom, rekao je premijer Andrej Plenković. Pokazao je članak i upitao ih je jesu li ga uopće pročitali. Upitao je na čemu su gradili svoj zahtjev. Na Đikićevom zaključku. Cijela ova priča svodi se na fusnotu jednog članka. Propust, greška, rekao je premijer Andrej Plenković u Saboru za rasprave o povjerenju ministru Pavi Barišiću.

Upitao je je li to stvarno razlog za ostavku ministra. Je li to doista dovoljno za etiketirati čovjeka s takovom znanstvenom karijerom, naglasio je Plenković. Izrazio je žaljenje što se oporba nije dovoljno dobro pripremila za ovu raspravu.

“Svedimo ovu priču u zakonske okvire. Hrvatska zaslužuje bolje i više. Mi kao vlada ćemo se truditi da radimo više i da u fokus javnosti stavljamo ono bitno, a da u fusnotama ostane ono nebitno i sekundarno”, rekao je Plenković.

“Je li to razlog da vi blatite čovjeka koji se primio jednog od najvažnijih resora u vladi – zbog fusnote”, poručio je Plenković oporbi. “Javnost mora znati o čemu govorimo. Mi sada svi znamo strana 301, fusnota broj četiri. To je sedam godina nakon što je bio ministar. Povjerenstva odlučivala četiri godine prije nego što je postao minitar”, ponovio je premijer.

“Žao mi je što se niste bolje pripremili za ovo. Žao mi je što ministar Barišić proživljava neugodu. Zastupnik Stazić jer rekao da će ministru Barišiću svaki dan se lijepiti etikete. Nije to dobro. Radi sitnice. Lijepili ste etikete, ministra prozivali plagijatorom. Ali dobro, i to je isto demokracija. Đikić vam je očigledno savjetnik preko Atlatnika, pa vam detaljno čita i šalje, i vi ubacujete to u zahtjeve i tako gradite argumente”, nastavio je.

Obratio se i Barišić

Koliko je meni poznato, nikada nije bilo tako silovitih i grubih, kontinuiranih napada kao na mene u ovih 100 dana, ustanovio je ministar Barišić. Čini se da je to postala metoda jednog dijela oporbe. No, kad ideja i programa nema, onda preostaje jedino metoda hajke i grdnje. Neistine izrečene o meni pokazale su se prozirnim konstrukcijama, zato su ubrzo nestale, no njihov odjek ostaje, rekao je. Što se tiče krivnje u optužbi za plagijat, rekao je da nje nema jer nema djela. Pozvao se i na Inoslava Beškera koji je ustanovio da nema govora o plagijatu. Mene te klevete nisu omele u radu u mom resoru, zaključio je.

Facebook Komentari