14.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Obilježen Dan sigurnijeg interneta – educiranje različitih skupina

Obilježen Dan sigurnijeg interneta – educiranje različitih skupina

Međunarodno udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije, u veljači organizira Dan sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe on-line tehnologije i mobilnih uređaja te prevenciju zlouporaba interneta i kriminaliteta počinjenog putem suvremenih informacijsko komunikacijskih tehnologija posebice na štetu djece i mladih.

Svake godine na drugi dan drugog tjedna u veljači tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Ove godine tijekom mjeseca veljače, Centar za sigurniji Internet Republike Hrvatske, čiji je nositelj udruga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka (u okviru projekta „Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place” financiranog od strane Europske Komisije), u suradnji s Policijskom upravom osječko – baranjskom i drugim partnerima te podršku Službe prevencije Ravnateljstva policije, Pravobraniteljice za djecu, Ministarstva za demografiju, obitelj, mladež i socijalnu politiku, Agencije za odgoj i obrazovanje, provodi niz preventivno-edukativnih aktivnosti koje imaju za cilj educiranje različitih ciljanih skupina (djeca, roditelji, prosvjetni djelatnici, starije osobe i sl.) o sigurnom korištenju interneta i suvremenih komunikacijskih tehnologija te informiranje i senzibiliziranje šire javnosti na opasnosti koje u tom smislu prijete.

Tako je u Osijeku proveden centralni Program obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u Republici Hrvatskoj. U prostorijama Kina Urania u Osijeku održana je konferencija za medije dok su na više mjesta provedene edukativne radionice namijenjene djeci, informativni razgovori sa starijim osobama po modelu preventivnog rada razvijenom kroz nacionalni preventivni projekt „Dan kao san“ te namjensko edukativna kazališna predstava „TKO TI JE KRIV“ u izvedbi Dramskog studija Atelijer Osijek.

Tema predstave je prevencija vršnjačkog i nasilja putem modernih sredstava komunikacije (internet). Jedan od ciljeva predstave je veći angažman zajednice i institucija te podizanje svijesti o pravima i odgovornosti mladih.

Dražen Prša

Najnovije

Još iz rubrike