U Tehnološkom parku Zagreb održan BoB na temu razvoja novih proizvoda

Na drugom ovogodišnjem Business Over Breakfast (BoB) druženju u Tehnološkom parku, čija je tema bila usmjerena na razvoj proizvoda te izazove poslovanja na međunarodnom tržištu, ugostili smo Gorana Radića, stručnjaka iz područja razvoja softvera, a predstavile su nam se i tvrtke Fortis Labor, Vollo i Hipersfera.

S obzirom na to kako su radovi na novom Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu u punome jeku, BoB je započeo kratkom prezentacijom prostora i mogućnosti koje će uskoro biti raspoložive i dostupne sadašnjim, ali i brojnim novim članovima Tehnološkog parka Zagreb.

Kako bi što bolje upoznali naše članove, a time i stvorili mogućnost za razvoj novih ideja, povezivanje i izgradnju potencijalnih poslovnih suradnji, predstavili su nam se tri tvrtke: Fortis Labor, Vollo i Hipersfera – nove članice TPZ-a.

O tvrtki Fortis Labor, koja se bavi razvojem poslovnih aplikacija i unikatnih softverskih rješenja, govorio je Milan Gudeljević, njen suvlasnik, suosnivač i djelatnik. Milan je predstavio inovativna rješenja prepoznatljiva po tome što imena nose po vrstama (što riječnih, što morskih) riba. Pa tako, u Fortis Labor-u razvili su softversko rješenje „Som“ koje kroz integraciju s postojećim poslovnim sustavom klijenta služi za automatizaciju i praćenje naplate dugovanja.

Drugo razvijeno rješenje je ‘Štuka’ – softver koji objedinjuje sve potrebno za poslovanje jedne manje logističke tvrtke – od fakturiranja i izdavanja računa pa sve do praćenja stanja na skladištu. Posljednje u nizu, ali ne i zadnje koje momentalno razvijaju je „Tuna“ – aplikacija koja pomaže pri pametnom prikupljanju otpada. Fortis Labor u ovom trenutku broji dvojicu stalno zaposlenih djelatnika, no s obzirom na planove, obujam posla, ali i uspostavljene poslovne dogovore i suradnje, kroz ovu godinu očekuju daljnji rast i širenja poslovnih kapaciteta.

Zatim smo imali priliku upoznati Vollo – online servis za jednostavno pretraživanje, usporedbu voznih redova i kupovinu međugradskih autobusnih karata. Vollo u ovome okuplja i uspoređuje preko 120 vodećih autobusnih prijevoznika iz Hrvatske i Europe, te spaja preko 20 zemalja u preko 2.2 milijuna kombinacija i 70.000 različitih ruta.

Vollo je ujedno i jedan od pet izabranih Startup Factory Zagreb timova, koji je svoju aplikaciju razvijao uz našu mentorsku, infrastrukturnu i financijsku pomoć, a koji je osvojivši glavnu nagradu Grada Zagreba na startup natjecanju Zagreb Connect stekao pravo ulaska u proces jednogodišnje inkubacije u našem Tehnološkom parku.

Na posljetku, predstavio nam se i Bojan Pečnik, inovator, direktor i osnivač tvrtke HiperSfera, brzo rastuće aeronautičke R&D tvrtke bazirane na radu s interdisciplinarnim timom iz područja novih tehnologija koja razvija bespilotni zračni brod. S obzirom na to kako je bespilotni zračni brod zanimljiv, intrigantan, ali i tehnički vrlo kompleksan projekt, Bojanova prezentacija je izazvala niz stručnih pitanja koja su rezultirala vrlo zanimljivom raspravom.

Nakon izlaganja naših tvrtki, predstavio nam se i Goran Radić, mentor u Tehnološkom parku Zagreb i stručnjak s bogatim iskustvom rada u različitim organizacijskim sustavima koji kroz svoj primjer vrlo jednostavno i konkretno iznosi stečena znanja i iskustva iz različitih sfera poslovanja.

Naime, Goran je svoju karijeru gradio dugogodišnjim radom prvo u manjim IT tvrtkama, preko rada na menadžerskim pozicija u korporacijama Siemens i Hewlett Packard, a sada već i dugogodišnjim iskustvom vezanim uz privatno poduzetništvo. Danas je njegova karijera vezana uz razvoj softverskih proizvoda (AppliconX, PandoPad, Betallo, Payallo, i-Cash) i njihov plasman na globalno tržište. Goran je i inicijator osnivanja te prvi predsjednik udruge CISEx (Croatian Independent Software Exporters). Kao suradnik piše i za nekoliko specijaliziranih portala na kojima objavljuje kolumne i razgovore s poduzetnicima. Osim u softverskoj proizvodnji, aktivan je i u turističkoj djelatnosti kroz agenciju Applicon Tours kroz koju rade incoming management.

O svome motivu prijave za TPZ mentora istaknuo je: „U mentorski program prijavio sam se kako bi upoznao nove ljude i njihove ideje te im svojim iskustvom pomogao na njihovom poslovnom putu. Svatko od nas od prilike prolazi slična poduzetnička iskustva. Kreneš od ideje, istražuješ i propitkuješ može li baš tvoja ideja biti profitabilna, pokušavaš doći do odgovora hoće li to što ti nudiš netko zaista biti voljan i kupiti, ali uvijek zapravo radiš ono za što vjeruješ kako baš ti upravo to možeš napraviti bolje od svih drugih na tržištu.“

O tome kako graditi poslovanje Goran je rekao: „Mnogi biraju rad s fokusom na jedno područje djelovanja, dok je meni draže fokus rasporediti na više područja istovremeno. Prema mome iskustvu, dobar recept za uspjeh je imati projekt koji vam donosi novac i onaj/one koji razvijate od tih novaca. Time, kroz organski rast, stvarate i preduvjete za buduće uspješno poslovanje.

Također, bitno je postaviti si prioritete. Na temelju postavljenih prioritete birate i zaposlenike s bojima želimo raditi. Njihov broj ovisi i mijenja se s promjenama faza poslovanja kroz koje u određenom trenutku prolazite. Bitno je uspostaviti odnos gdje zajedno sa svojim zaposlenicima težite istome cilju.“

Kreiranje proizvoda i njihovog koncepta kod Gorana je orijentirano na internacionalno tržište.

„Trudimo se raditi na način da za naš proizvod primarno kreiramo internacionalni potencijal. Zato smo i imena naših proizvoda pokušali prilagoditi internacionalnom tržištu. Sve naše stranice i materijali primarno su rađeni na engleskom jeziku. Time smo stvorili prvi preduvjet za izlazak na inozemno tržište. Svjesni važnosti dobre komunikacije, naše smo stranice prilagodili i nizu drugih jezika, odnosno govornim područjima zemalja u kojim poslujemo. Mi smo u konstantnoj transformaciji svojih proizvoda, ali i potrazi za novim kupcima i novim tržištima kroz koje nastojimo ostvariti željeni rast, a što nam se pokazalo ispravnim putem ka dugoročnom uspjehu“, na kraju je istaknuo Goran Radić.

S veseljem pripremamo novi BoB koji će sa sobom donijeti daljnje predstavljanje naših tvrtki, kao i zanimljive, stručne i korisne teme, priopćio je Milan Gudeljević.

Dražen Prša

Facebook Komentari