Revolucionarna alkemija na Harvardu: Znanstvenici pretvorili vodik u metal, ako bude primjenjivo promijenit će svijet

Skoro 100 godina, znanstvenici su sanjali pretvaranje najlakšeg od svih elemenata, vodika u metal.

Sada, u zapanjujućem činu današnje alkemije, znanstvenici s Harvarda su konačno uspjeli stvoriti malu količinu onoga što je najrjeđi, a možda i najvredniji materijal na svijetu, izvijestili su u časopisu Science.

Metalni vodik teoretski mogao bi revolucionirati tehnologiju koja omogućuje stvaranje super-brzih računala, superbrzih lebdećih vlakova i ultra-učinkovitih vozila te dramatično poboljšati funkcionalnost gotovo svega što koristi električnu energiju.

Također, može omogućiti čovječanstvu za istraživanje svemira kao nikada do sada.

No, izgledi za to bi mogli biti mali ako znanstvenicima sljedeći korak – utvrditi je li metal je stabilan pri normalnim tlakovima i temperaturama – ne bude išao kao što se nadaju.

Profesor Isaac Silvera, koji je napravio ovaj iskorak s dr. Rangom Diasom, rekao je: “Ovo je sveti gral visokotlačne fizike”.

“To je bio prvi, povijesni uzorak metalnog vodika na Zemlji, mali komad metala koji se može vidjeti samo kroz dva dijamanat”, rekao je Silvera i dodao kao je za pretvaranje vodika u metal bilo potreban ogroman tlak – viši od onoga u središtu Zemlje.

Uzorak je ostao pod tlakom, ali u sljedećih nekoliko tjedana, znanstvenici planiraju pažljivo smanjivati tlak.

Prema jednoj teoriji, metalni vodik će biti stabilan na sobnoj temperaturi, kaže profesor Silvera, a to je “vrlo važno”.

“To znači da ako se tlak smanji, to će ostati metal, slično formiranju dijamanata od grafita pod intenzivnom toplinom i tlakom, ali i dalje ostaje dijamant kada se ukloni taj tlak i toplina”, rekao je on.

Ako tako bude, onda njegova svojstva super-vodiča mogu dramatično poboljšati sve što koristi struju.

“Više od 15 posto električne energije se gubi tijekom prijenosa, pa ako bi se mogle napraviti žice od tog materijala i koristiti ih u električnoj mreži, to bi moglo promijeniti tu priču”, rekao je znanstvenik.

Metalni vodik također može poslužiti za istraživanje solarnog sustava kao oblik raketnog goriva, gotovo četiri puta snažnijeg od danas najboljih na raspolaganju.

“Potrebna je ogromna količina energije za stvaranje metalnog vodika”, rekao je profesor Silvera objasnivši, ako ga se ponovo pretvoriti u molekularni vodik, oslobađa se energija, tako da bi mogao revolucionirati raketnu tehniku, što bi omogućilo jednostavnije istraživanje vanjskih planeta solarnog sustava.

Međutim, neki znanstvenici tvrde da će metalni vodik će biti nestabilan i postupno propadati.

Na pitanje što misli će se dogoditi, profesor Silvera je rekao: “Ne želim nagađati, želim napraviti eksperiment.”

“To je ogroman uspjeh, pa čak i ako metalni vodik postoji samo u ovom ovako pod visokim tlakom, to je fundamentalno i transformativno otkriće”, kaže Silvera.

Facebook Komentari