19.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech VIDEO Astronauti dobili nova svemirska odijela prilagođena 21. stoljeću, pogledajte

VIDEO Astronauti dobili nova svemirska odijela prilagođena 21. stoljeću, pogledajte

Astronauti koji će uskoro putovati u svemir u Boeingovoj Starliner letjelici imat će nova svemirska odijela koja su puno lakša i udobnija od dosadašnjih te prilagođena 21. stoljeću, prenose 24 sata.

Boeing je u srijedu otkrio inovativna odijela, a među glavnim obilježjima su kaciga koja je spojena poput kapuljače, rukavice kojima se može tipkati po ekranima osjetljivm na dodir te cipele koje izgledaju poput tenisica. Kaciga je dizajnirana tako da im omogućuje puno bolji periferni vid, a u njoj je i komunikacijski sustav.

Novo odijelo za putovanje prema ISS-u teško je tek 9 kilograma i oko pet kilograma je lakše od prethodnih inačica. Izrađeno je i od materijala koji omogućuje da para izađe iz odijela, ali da zrak ostane unutra. To će ohladiti astronaute, bez ugrožavanja njihove sigurnosti.

Materijali koji su ugrađeni u laktovima i koljenima omogućuju astronautima da budu pokretljiviji, dok strateški postavljeni zatvarači omogućuju da prilagode oblik odijela kad sjede ili stoje. Svi ti noviteti u odijelu i dalje potpuno zadovoljavaju sigurnosne uvjete NASA-e.

– Najvažniji dio ovog odijela je da će te održati živim. Laganije je, puno bolje izgleda i jednostavnije, što je i važno. Komplicirani sustavi imaju više mogućnosti za kvar, tako da je jednostavno uvijek bolje – rekao je astronaut Eric Boe. Kako bi svi dijelovi odijela bili učinkoviti, astronauti su ih isprobavali u modelu letjelice, piše NASA.

Najnovije

Još iz rubrike