Znanstvenici kreirali sladoled koji bi vam uskoro mogli i liječnici prepisivati za lijek

Doktori bi vam uskoro mogli savjetovati da radi svog zdravlja jedete više sladoled. Možda vam se ovo čini čudno, no znanstvenici su uspjeli razviti tip sladoleda kojim se pojačava krvotok i smanjuje utjecaj stresa na srčane stanice.

U ovoj slastici nalazi se polifenol koji bi mogao odigrati ključnu ulogu u obrani od srčanog i moždanog udara. Istraživanja su pokazala kako Polifenoli, vrsta antioksidansa koja se može pronaći u hrani i piću, ima blagotvoran učinak na krvne žile, no većina ljudi ne konzumira ih dovoljno u svojoj prehrani, piše Daily Mail.

Znanstvenici su tako došli na ideju da polifenol stave u sladoled koji je privlačan ljudima, a studije su pokazale i da polifenol duže opstaje na nižim temperaturama.

U istraživanju Sveučilišta u rimu 14 volontera jelo je sladolede pune kakaa u prahu, ekstrakta lješnjaka i zelenog čaja koji su bogati polifenolima.

Nakon konzumacije grupa je imala višu razinu dušikovog oksida koji čuva arterije zdravim, a protok krvi je poboljšan kao i tjelesna izdržljivost. Oni koji su jeli običan sladoled nisu imali ova poboljšanja.

Otkrivajući ove rezultate u časopisu Nutrition, znanstvenici su rekli kako, iako je studija mala, pozitivni rezultati mogu najaviti novi način rješavanja bolesti srca.

Facebook Komentari