Misteriozna formacija: Nesvakidašnja pojava na Veneri uvelike je zbunila znanstvenike

Novo otkriće na Veneri zapazila je japanska Akatsuki letjelica koja kruži oko tog planeta, inače poznatog po neobičnim formacijama oblaka.

Nesvakidašnja pojava na Veneri uvelike je zbunila znanstvenike. Uočen je golemi val koji miruje u odnosu na rotaciju Venere, što je jako čudno.

Pretpostavlja se da je val nastao u donjim slojevima atmosfere, dok je prelazio preko planina, što bi mogli usporediti s pojavom na Zemlji koju nazivamo “gravitacijski val”.

I dalje ostaje nejasno može li se gravitacijski val izazvan planinama uzdizati u oblake, kao što ovdje vidimo. Atmosferska dinamika Venere puno je složenija, no što mislimo, piše portal Space.com.

val venera

Vjeruje se da je mamutska formacija stacionarni val koji se proširio na ogromnom području, preko 10.000 km u gornjoj atmosferi Venere, a nastaje kao posljedica gravitacijskog utjecaja planina na Veneri.

Posljednjih nekoliko dana val se nije pomaknuo nego miruje iznad planinske regije na površini planete. Formacija je vidljiva na infracrvenim fotografijama snimljenim u prosincu 2015. godine pomoću letjelice Akatsuki.

Letjelica je ušla u Venerinu orbitu 7. prosinca 2015. nakon pet godina stanke. U ovom trenutku, točna svojstva formacije nisu jasna. Najvjerojatnije objašnjenje jest da se radi o nekoj vrsti vala koji nastaje strujanjem plinova preko planina, iz visoke u niske temperature.

Facebook Komentari