Letica: Zašto bih, da mogu, glasovao za Ivanu Šojat da postane gradonačelnica Osijeka

Prof. Slaven Letica, sociolog i politički analitičar na svom je fb- profilu napisao zašto bi glasovao za Ivanu Šojat, da može.

Zašto od srca želim da Ivana Šojat postane gradonačelnicom Osijeka?!

Kao građanin Zagreba, za nju, nažalost, ne mogu glasovati, a vrlo rado bih glasovao. Iako ljudi misle i tvrde da bismo s njenim izborom dobili neiskusnu političarku/gradonačelnicu, a privremeno izgubili izvrsnu pjesnikinju i spisateljicu, takvo razmišljanje i tvrdnje ne prihvaćam.

Kao što je kao mlada djevojka otišla u rat (u jednom je intervjuu izjavila: “S 20 godina bila sam luda ko’ šiba, ljuta na sve, ali brzo sam se ohladila.”), tako i sada osjeća da treba ići u – rat za Osijek.

Vjerujem i nadam se da će i u tom ratu pobijediti, pokazujući da je isprazno, cinično, ogovaranje vlasti i vlastodržaca loša hrvatska navika.

Loša je navika i to da se pjesnici podanički klanjaju moćnicima. Baš u Osijeku prije puno godina o tome je pisao – uzimajući za primjer Miroslava Krležu – Radovan Ivšić.

Njegov esej “Krleža izdaleka” što je pročitan na Krležinim danima u Osijeku u sam osvit trećega milenija (2001.) počinje riječima “Krleža je najveća katastrofa koja nam se mogla dogoditi”, a završava ovako: “Postati čovjek ljepše je no postati kralj, a postati pjesnik ljepše je no postati čovjek! Krleža je to nažalost zaboravio. Nije na pjesniku da se klanja kralju.”

Nadam se da će se, nakon izbora Ivane Šojat za gradonačelnicu Osijeka 2017. jednoj pjesnikinji pokloniti isluženi i nesposobni političari, lažni “kraljevi”.

Izvjesno je

‘Izvjesno je da ću biti kandidatkinja za gradonačelnicu’, rekla je za tportal 46-godišnja Osječanka, književnica Ivana Šojat, nedavno nagrađena od strane predsjednice za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje.

“Jednostavno, kad mi se ponudila takva mogućnost, dugo sam ju razmatrala. Onda sam shvatila da u životu možemo neprestano romoriti, kritizirati i stajati sa strane te gledati kako drugi rade stvari ili preuzeti stvari u svoje ruke. Nisam prva književnica, ni kulturnjakinja, koja čini takvo što. Dapače, mnogi puno veći od mene i puno prije mene uključili su se u taj život. Mislim da nisu požalili”, kazala je za tportal.

“Moramo li trpjeti klevete Mire Furlan i Rade Šerbedžije koji su odlaskom iz Hrvatske baš u majčicu im Srbiju umjetnički legitimirali Miloševićevu agresiju’”, napisala je nedavno Šojat i tako postala poznata i u političkoj javnosti..

Facebook Komentari