Ovo je žena sa 7 doktorata – Ima 5 sinova i 2 kćerke – Supruga je katarskog emira

Piše: Dražen Prša

Za nju kažu da je najveća ljubav šeika Hamada bina Khalifa Ala Thanija, a njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno dijete katarskog vladala, proglašen je za prijestolonasljednik i nosi titulu sadašnjeg emira.

Elegancija, stil i sofisticiranost imaju jedno drugo ime, i ono glasi Šejha Mozah bint Nasser. Supruga katarskog emira i jedna je od njegove tri žene zaslužuje svaku minutu pažnje svjetskih medija, a evo zbog čega.

Njena najvažnija titula su svakako njena djeca, ima peto sinova i dvije kćerke.

Supruga katarskog emira postala je 1977. kad je imala 18 godina. U to vrijeme je bila student fakulteta u Kataru, a zvanje diplomiranog sociologa dobila je devet godina nakon udaje.

Mozah znanje sjajno primjenjuje u praksi, aktivna je u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznih programa za pomoć djeci.

Značajan je njen rad u “Katar fondaciji”, kojom upravlja njen suprug, a koji je izgradio “Grad obrazovanja” u Dohi i doveo u Katar američke fakultete.

U Gazi je Mozah pokrenula izgradnju niza obrazovnih institucija, a njen rad je doveo do toga da ova žena ima sedam počasnih doktorata. Mozah supruga često prati na njegovim službenim putovanjima.

Facebook Komentari