Najnovije

Vrlo žustra rasprava u znanstvenim krugovima, otkriveno i četvrto agregatno stanje vode

Jedna od prvih stvari koje u školi učimo o fizičkom svijetu oko nas je da voda postoji u tri različita agregatna stanja – tekućem, čvrstom (led) i plinovi5tom (para). Međutim, međunarodni tim znanstvenika nedavno je otkrio da tekuća voda može postojati u dva različita stanja, piše Smithsonian Magazine.

U eksperimentalnoj studiji, objavljenoj za “International Journal of Nanotechnology”, znanstvenici su otkrili da se veliki broj fizikalnih svojstava vode mijenja na temperaturama između 50 i 60 celzijusa. Ove promjene tim je opisao kao potencijalno “drugo tekuće stanje” čime je izazvao žustru debatu u znanstvenim krugovima.

Ukoliko se rezultati studije potvrde, otkriće će imati veliki utjecaj na čitav niz polja – od nanotehnologije do biologije.

Agregatna stanja materije predstavljaju ključni koncept pri proučavanju sustava atoma i molekula. Kako zapravo konfiguracija ovih sustava i određuje agregatno stanje materije mijenjajući njena fizička svojstva, teza o četvrtom stanju za sada se uspješno brani od napada.

Znanstvenici su utvrdili da se na temperaturama vode između 50 i 60 stupnjeva mijenjaju bitne karakteristike kao što su brzina svjetlosti dok putuje kroz vodu.

Otkriće četvrtog agregatnog stanja pokazalo je kako čak i najosnovnije supstance mogu sakriti brojne tajne, usprkos znatiželjnim znanstvenicima i sve naprednijim tehnologijama.

Facebook Komentari