Sve je crnji mrak iz ugaslog Ferala: Evo što je jedini njihov problem vezan uz rad Ministarstva kulture

Piše Ante Gugo

Je li Republika Hrvatska vodeća zemlja Europske unije po zainteresiranosti svojih građana za zbivanja u kulturi? Ovo pitanje smo dosta puta postavljali u vrijeme ministra Zlatka Hasanbegovića, jer uz sve druge državne probleme, posebno one gospodarske i socijalne, najviše se javnih rasprava ipak vodilo oko njega i njegovog resora.

Izgledalo je to kao da hrvatska doživljava svoju kulturnu renesansu i kao da su građani najzainteresiraniji za to što i kako radi Ministarstvo kulture. Kad smo malo jače zagrebali po površini tog navodnog interesa za kulturu u Hrvata vidjeli smo da to baš i nije tako. U pozadini svega su stajali ideološki razlozi oporbe i materijalni interesi nekolicine pojedinaca koji su svojim svjetonazorom vezani uz radikalniji dio lijeve političke scene.

U duhu svoje politike smirivanja tenzija na društvenoj sceni, a možda vođen i nekim drugim razlozima za koje ipak nemam dovoljno informacija pa ne mogu tvrditi jesu li ili nisu bili prisutni, premijer Plenković se odlučio za novu osobu na čelu Ministarstva kulture.

Imenovao je Ninu Obuljen, ženu s velikim iskustvom u pribavljanju novca za kulturu iz međunarodnih fondova, što je u današnjoj gospodarskoj situaciji Republike Hrvatske vrlo značajno, ali i stručnjakinju koja je imala korektan odnos s dijelom kulturne scenom koja neskriveno naginje ljevici.

Činilo se da je ona dobro rješenje. Onima koji su nesmiljeno napadali ministra Zlatka Hasanbegovića ona, pokazuje se to ovih dana, ipak nije prihvatljiva. Bolje rečeno, mogla bi postati ako ispuni uvjete lijevih radikala na našoj kulturno-političkoj sceni.

U Novostima, tjedniku kojeg kao izdavač potpisuje Milorad Pupovac još jedan svoj uradak objavio je jedan od likova iz bivšeg Ferala, tiskovine koja je propala istog trenutka kad je ostala bez obilnih donacija i potpora i kad se morala boriti na tržištu.

Kažu da novine vrijede koliko i autori u njima. U tom tekstu premijera Plenkovića se naziva suvremenim fašistom. Naizgled, povod je ploča u Jasenovcu.

Međutim, na jednom portalu ovih dana objavljen je puno konkretniji tekst u kojem se napada novu ministricu kulture zato što bivšim feralovcima neće otkupiti njihove knjige.

Riječ je o, manje – više utuživim pamfletima u kojima se neutemeljeno vrijeđa i proziva neke osobe, a sve što su unutra navodi uglavnom je laž il poluistina.

Čak je i tekst izvjesnog Ive Anića objavljen na jednom našem portalu prepun netočnih, faktografskih navoda.

Osobe imaju pogrešna prezimena, smješta ih se u vrijeme i na mjesto na kojem nisu bili, optužuje za nešto što nisu radili i na kraju ih se stavlja u povjerenstva Ministarstva kulture čiji članovi uopće nisu.

Naravno, povod tekstu i uvredljivim napadima na ministricu Obuljen jest to što jedno povjerenstvo nije htjelo otkupiti knjige bivših feralovaca. Kako to inače nitko ne kupuje i ne čita, onda oni imaju problem. Za svoje piskaranje neće dobiti ni lipe, a kamoli toliko im drage kune, što je valjda jedini detalj Republike Hrvatske koji njih ne asocira na NDH i kojeg su spremni bez prigovora prihvatiti.

Smokvin list je pao i klauni su ostali goli. Ne zanima njih kvalitetno upravljanje hrvatskim kulturnim djelatnostima. Njih zanima samo novac kojeg su godinama nekritički dobivali za sve što napišu ili izgovore.

Njih zanimaju povjerenstva u kojima su umreženo sjedili i dodjeljivali sredstva jedni drugima. To je jedini njihov problem vezan uz rad Ministarstva kulture.

Ovo što ovih dana radi tih pet – šest ovisnika o državnom novcu, nije ništa drugo nego pokušaj stvaranja pritiska na premijera Plenkovića i na ministricu Obuljen da im vrate izvore prihoda zahvaljujući kojima su postali vlasnici više nekretnina i ovisnici o životu na visokoj nozi. Ukratko, oni ucjenjuju.

Facebook Komentari