Plenković se javno ogradio od MOST-ovca Orepića, a ima rješenje za slučaj spomen ploče HOS-ovcima

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković obratio se javnosti po tri pitanja.

Prva dva odnosila su se na problematiku s totalitarnim režimima i na intervju Vlahe Orepića u kojem traži ostavku svih sudaca Ustavnog suda, treće na minimalnu plaću, koja će se nešto malo povećati.

Plenković je rekao da će Vlada osnovati povjerenstvo kako bi se riješili slučajevi kao što je ovaj sa spomen-pločom HOS-ovcima, a od Orepića se javno ogradio i rekao da to nije stav Vlade.

“Vlada poštuje i izražava pijetet prema svim žrtvama logora Jasenovac, kao i poginulim braniteljima HOS-a. Razumijemo i shvaćamo osjetljivost određenih simbola istaknutih na grbu te udruge… Praksa dosadašnja bila je takva da su odobravani od strane različitih razina vlasti, u suglasnosti s ministarstvima. Kada je riječ o simbolima totalitarnih sustava, različita je sudska praksa. Osnovat ćemo povjerenstvo, koje bi trebalo na racionalan, staložen način ramotriti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se u pluralističnoj atmosferi društvo odredilo prema simbolima totalitarnih režima”, rekao je Plenković i dodao: “Ovakve provokacije neće Vladu udaljiti od temeljnog rada i programa Vlade”.

“U tjednima koji će uslijediti pronaći ćemo način na koji ćemo se odrediti prema ovom pitanju”, objasnio je premijer.

Osvrnuo se i na intervju ministra Vlahe Orepića u tjedniku Globus u kojem je prozvao ustavne suce za pristranost.

“Intervju koji je dao ministar Orepić a koji je izravni napad na Ustavni sud. Vlada i ja se moramo ograditi od tog intervjua. On ne predstavlja službenu stav Vlade. Obavio sam razgovor s ministrom Orepićem i upozorio ga da takve izjave ne mogu dolaziti od članova Vlade, Ustavni sud mora raditi bez pritisaka politike”, poručio je Plenković.

U Ustavnom sudu osupnuti izjavama ministra Orepića, traže od Plenkovića i MOST-a očitovanje

Grbin i SDP kreću u uklanjanje spomen ploče HOS-ovcima u Jasenovcu, i za Tita ima odgovor

Facebook Komentari