Grbin i SDP kreću u uklanjanje spomen ploče HOS-ovcima u Jasenovcu, i za Tita ima odgovor

SDP-ov Peđa Grbin danas je u Saboru najavio da će od Vlade tražiti uklanjanje spomenika HOS-u u Jasenovcu, na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav biti predložene mjere.

“Znamo da postoje presedani i da je Vlada ranije intervenriala kad su u pitanju bile slične pojave. Tražimo da reagira na tu ploču, da je makne ploču sa spornim pozdravom i da nakon toga stavi ploču, koja će honorirati te branitelje, ali bez da se u nju upisuju riječi i pozdravi koji su u Hrvatskoj ne samo neprimjereni, nego na temelju vrlo jasne sudske prakse i nedopušteni, rekao je Grbin u Saboru novinarima.

“Vlada je prije desetak godina u ovakvoj situaciji reagirala. U međuvremenu smo usvajali zakone – o suzbijanju diskriminacije, kazneni zakon. Međutim, od ove godine imamo i odluku Ustavnog suda koji jasno navodi da se radi o neprimjerenom pozdravu i neprimjerenim riječima. Tog 25. svibnja ove godine, Ustavni je sud potvrdio odluke prekršajnih sudova i više nema nikakvih dilema oko toga radi li se o nekakvom kontekstu, koji bi bio dopušten. Pozdrav ‘Za dom spremni’ je zabranjen u RH, mehanizam za njegovo uklanjanje postoji i Vlada treba samo odlučiti da ga primijeni”, kaže Grbin.

Na pitanje o registraciji HOS-ove udruge, i što je radio SDP-ov ministar Arsen Bauk po tom pitanju, Grbin kaže da je riječ o udruzi registriranoj 1998. godine.

“Ministar Bauk za vrijeme mandata pokrenuo postupak pred ustavnim sudom zbog ‘Ulice 10. travnja’, koja se pojavila u RH. Koliko mi je poznato, Ustavni sud još nije odlučio o tom predmetu. Do tog trenutka, ministar ne može reagirati. A 25. svibnja je Ustavni sud donio svoj pravorijek… nakon kojega ne postoji apsolutno više nikakva zapreka da resorni ministar, potpredsjednik Vlade, pokrene postupak kojim bi se te riječi uklonile sa štambilja i svih drugih mjesta gdje su istaknuti”, kazao je, naglašavajući da “što se tiče Ulice 10. travnja, Ustavni sud još nije odlučio o tome, što god ja o tome mislio i moje uvjerenje da je neprimjereno da ulica nosi taj naziv, ali u pogledu pozdrava Za dom spremni – jest i mi moramo se tome povinovati”, kaže Grbin.

A treba li zabraniti i ime Trga maršala Tita po toj logici?

“Rekao sam što sam rekao o odluci Ustavnog suda. Ako netko smatra da je to nedopušteno, ima mehanizme i može ih upotrijebiti na potpuno isti način kao i ministar Bauk. Kada Ustavni sud odluči o tome moći će se postupati po tome”, rezolutan je Grbin.

“Bojim se da, dok god jasno ne kažemo tko je pobijedio, a tko izgubio u tom ratu, na kojoj je strani bila Hrvatska i što je tko napravio loše na svim stranama, a što je bilo dobro, nećemo pobjeći od ovih tema. Ja ću se pozvati na riječi Prima Levija, koje su uklesane u Muzeju holokausta u Berlinu: ‘Dogodilo se jednom, može se dogoditi ponovno'”, kazao je, dodajući da zbog toga političari moraju reagirati, objasnio je.

“Da se ne bi dogodilo ponovno moramo reagirati na opasnost koja prijeti kada se ovakvi spomenici postavljaju u mjesto kao što je Jasenovac. Ne bilo gdje u Hrvatskoj, nego u Jasenovcu”, kazao je Grbin.

Na otvaranju spomenika HOS-u u Splitu bio nazočan i gradonačelnik iz SDP-a Ivo Baldasar, a Grbin kaže: Kao što znate, dotični je gospodin i zbog toga – među ostalim – isključen iz SDP-a.

Plenković se javno ogradio od MOST-ovca Orepića, a ima rješenje za slučaj spomen ploče HOS-ovcima

Plenković se oglasio o slučaju spomenika poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu, evo što kaže

Facebook Komentari