Ordem e progresso: Sve je super, sve je za pet, suprotno može reći samo skeptik

Piše: prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Usprkos tmurnoj jeseni prepunoj lampaša, hinjenoj strepnji zbog tektonskih poremećaja kontinentalnih geopolitičkih ploča u kojima uživaju jedino Mercalli i Richter, prvi zbog intenziteta mjerenog na opserviranim učincima, a drugi zbog magnitude mjerene seizmičkim valovima i očitoj politikantskoj nesposobnosti da se u stotinjak dana povuku snažni potezi, pravi i istinski državljani RH, Hrvati općenito i svi koji se osjećaju takovima, kako onih 4.500.000 u RH, tako i onih još toliko izvan nje, osjećaju topli povjetarac, toplinu sunca i vjetrove nepovratnih promjena na bolje. Oni znaju da je sve super.

Oni znaju da je gospodarstvo u nezaustavljivom rastu koji će svojom omnipotencijom sve ostalo povući za sobom; da se pravosuđe probudilo iz postkomunističko-formalističkog drijemeža osjetivši duh zakona i teret dokaznog materijala; da se politika, ovaj put ona navodno desna, potrudila iz svog arsenala izvući najbolje od najboljeg, posjesti to u ministarske fotelje i proglasiti 40-ak državnih tajnika koji će održati pravi, jedini i nikad zabilježen put nepovratnog napretka.

Svi su ostali ostali paf. Izvan sebe su. Ne mogu se nadiviti tim potezima. I tako i treba biti, jer sve je super.

Možda taj kratki topli povjetarac koji osjećamo za vratom nije ugodna jesen, nego dahtanje vlastite osobne povijesti koja nas galopirajući sustiže.

Možda je ta toplina sunca naznaka sve toplije klime koja će u nadolazećim desetljećima uništiti sve što joj se nađe na putu. Tlo, vegetaciju, životinje i na koncu ljude. Možda su vjetrovi promjene nešto sasvim drugo jer kao prvo ne mirišu baš prigodno.

A ne ne! To može reći samo skeptik i koliko god navodio činjenice koje malo znače u ovom postčinjeničnom društvu, njegova će skepsa koliko god razumna i razborita bila biti proglašena ludošću i činom agresije od strane svakog polushizofrenog viđenijeg predstavnika vlasti, sad gospodarske, sudbene, zakonodavne, izvršne ili medijske, kako vam drago.

Sve je super.

Pravi Hrvat nema dvojbi, jer zna. Očekuje uzlet. Rast od 3-5%. Neshvatljivu djelotvornost pravosuđa. Tužbe protiv dobrih odbacivati će se kao na traci i isto tako će se zatvori puniti zločestima.

Očekuje djelotvorna ministarstva koja će s par kunica postizati čuda. Pravi Hrvat zna da nas očekuje samo med i mlijeko i raj na zemlji. Jedino što ga zaista brine jest što učiniti kad se zbog tog nadolazećeg raja na zemlji u RH odluči vratiti barem 2.000.000 Hrvata i dogodi „baby boom“.

Pravi Hrvat danas napokon zna da je ovo najbolja Vlada RH do danas. Čak se raduje i izborima u oporbenim strankama, jer će se popraviti.

On slavi 61. rođendan s najvećim gradonačelnikom Zagreba što proizlazi iz njegovog statusa općenarodnog mučenika i društvene sebe-žrtve. On se s prikrivenom suzom u oku usplahireno veseli tome što je GNK Dinamo napokon u Europi prestao gubiti sa 7:0, a počeo s 1:0.

Ako to nije napredak, ako to nije potres, što onda jest, jer „sve je super, sve je za 5, kad si muško i voliš nogomet“.

Share This Article