Grad Heroj 25 godina: Možete li vjerovati da je Vukovar još uvijek okupiran? DORH je na potezu

Piše: prof.dr.sc. Kristijan Krkač

Primio sam poruku sljedećeg sadržaja i prenosim ju s manjim ispravcima. Kako sam se prije dvije godine bavio tom temom u nekoliko kolumni, jer me zanima kao zaposlenika u sustavu visokog obrazovanja, a i osobno, prenosim ju [uz manje pravopisno-gramatičko-tiskarske ispravke u uglatim zagradama] u potpunosti, jer nemam joj što dodati ili oduzeti.

Posebno će biti zanimljivo vidjeti što će ovih dana po tom pitanju poduzeti DORH, nadležno ministarstvo u svježem sastavu i ostale nadležne institucije i tijela, iako je najvjerojatnije kako neće poduzeti ništa i time dati svoj ironični prilog sjećanju na žrtvu Vukovara, ili možda prešutnu potvrdu toga da je i dalje okupiran.

„Prije dvije godine bila je vrlo aktualna afera oko Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ iz Vukovara zbog brojnih nepravilnosti u radu, maltretiranja i otpuštanja djelatnika, prosrpske kadrovske politike, kršenja različitih pravnih propisa i sumnje na kaznena djela zloupotrebe položaja i krivotvorenja službenih isprava.

Rezultat je bila smjena tadašnje dekanice Gordane Bujišić te pokretanje istražnog postupka pri Državnom odvjetništvu. Što se promijenilo? Ništa. Bivša dekanica nagrađena je postavljanjem na funkciju pročelnice Odjela za zdravstvene studije, a kaznena istraga [vjerojatno] je završila u nekoj od dubokih ladica Državnog odvjetništva.

Prošle godine na funkciju dekana postavljen je Mirko Smoljić koji se uredno okružio Srbima na svim važnijim položajima na Veleučilištu. Tako primjerice, niti jedan od tri prodekana (za nastavu i studente; za stručni i znanstveno-istraživački rad te međunarodnu suradnju; te novopostavljeni za financijsko poslovanje i suradnju s gospodarstvom) nije Hrvat nego su sva trojica srpske nacionalnosti. Od njih troje, jedan uopće ne govori hrvatski jezik, čak niti kad drži nastavu.

Dva od tri pročelnika odjela također su Srbi. Mirko Smoljić hvali se kako je veliki Hrvat, a u stvarnosti provodi vrlo sličnu prosrpsku politiku kakvu je provodila i Gordana Bujišić, ako ne i goru. Nije da na Veleučilištu nema dovoljno kvalificiranih djelatnika hrvatske nacionalnosti koji bi mogli obnašati barem dio rukovodećih funkcija. To također ne odgovara niti približno omjeru zaposlenih djelatnika hrvatske i srpske nacionalnosti.

Je li Mirko Smoljić samo marioneta Gordane Bujišić koja ga je ionako i zaposlila na ovu ustanovu? Ili mu jednostavno odgovara okružiti se Srbima te provoditi diskriminaciju na nacionalnoj osnovi? Ili na Veleučilištu zaista nema baš niti jednog sposobnog djelatnika hrvatske nacionalnosti da bude prodekan ili na nekoj važnijoj funkciji?

S druge strane, Vukovar ove godine proživljava 25. godišnjicu svog pada. No, je li ikad oslobođen ukoliko se o ovakvim stvarima šuti te ih se tolerira? Je li Vukovar zajedno sa svojim braniteljima ovo zaslužio? Djelatnici hrvatske nacionalnosti prisiljeni su šutjeti i trpjeti zbog straha od otkaza i mobbinga.“

Facebook Komentari