Donald Trump angažirao Hrvaticu u svoj tim za vojsku i obranu; evo o kome je riječ

Jučer su brojni američki mediji pisali o tome da je tim za tranziciju vlasti izabranog predsjednika Donalda Trumpa ušao u slijepu ulicu, piše Večernji list.

Nakon samo nekoliko dana s čelnog mjesta otišao je Chris Christie pa je brigu o procesu prijenosa vlasti morao preuzeti potpredsjednik Mike Pence.

Čini se da u državi vlada popriličan kaos zato što Trumpovi ljudi nisu ni kontaktirali brojna ministarstva, među kojima su Pentagon i ministarstvo energetike, odgovorno za sigurnost američkog nuklearnog naoružanja.

Neki izvori bliski tranzicijskom timu tvrde da novi predsjednik SAD-a ima velikih poteškoća u pronalaženju republikanaca koji su sposobni obnašati funkcije, a istodobno žele biti dio njegove administracije.

Tranzicijskom timu za obranu i nacionalnu sigurnost pridružila se i Mira Radielović Ricardel, podrijetlom Hrvatica iz Breze u Bosni i Hercegovini.

Bila je pomoćnica ministra obrane Donalda Rumsfelda i potpredsjednika ogranka tvrtke Boeing koja proizvodi vojne zrakoplove i naoružanje.

Njezin otac Petar nakon Bleiburga je emigrirao iz bivše Jugoslavije u Njemačku 1954. Dvije godine živio je u Heidelbergu gdje je upoznao svoju buduću suprugu Brigittu. Oboje su otišli u Sjedinjene Američke Države 1956. Tamo su se vjenčali i nastanili u Pasadeni, u Kaliforniji.

Mira Radielović Ricardel odgojena je u kući u kojoj se govori hrvatski jezik, a redovito je pohađala vjeronauk u tamošnjoj katoličkoj župi.

Otac je bio ugledni član hrvatske iseljeničke zajednice. Preminuo je u Los Angelesu 2005. godine.

Njezina politička karijera započela je još sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća kada je bila savjetnica za vanjsku i obrambenu politiku vođe republikanske većine u Senatu, Boba Dolea.

Intenzivno je bila uključena i u savjetovanje vezano uz raspad bivše Jugoslavije te uz pronalaženje rješenja ratnog sukoba koji je nakon toga nastao.

Čvrsto se držala stava da je srpska agresija glavni faktor za izbijanje rata.

Facebook Komentari