Petrov: Ne vidim nikakav problem u radu Poreznog USKOK-a, neslaganje je bitno medijima i oporbi

Ad

Zašto se Most predomislio oko ukidanja Poreznog USKOKA, hoće li inzistirati na zamrzavanju plaća premijeru, predsjednici i saborskim zastupnicima, predsjednik Sabora Božo Petrov otkrio je za Dnevnik Nove TV.

Promijenilo se štošta u poreznoj reformi od prve prezentacije koja je bila na prvoj sjednici Vlade. Je li to bila svojevrsna pobjeda Mosta?

Već prvi dan sam izjavio, nema tu pobjede, tu je samo zajednički interes, zajednička borba za građane Republike Hrvatske. Dva partnera su usuglašavala. U trenutku kada smo imali zajednički nacrt, to smo iznijeli. To je bilo čisto pokazivanje partnerskog odnosa i tako je i bilo za vrijeme pregovora prije formiranja Vlade. Tako je to bilo i za poreznu reformu. Tako će se i nastaviti.

Čini se da su ideje manjeg partnera, Mosta ipak prevagnule u nekim situacijama?

Ali je isto tako i veći partner napravio kompletan porezni model, tako da ne vidim razlog zbog čega mi ne bismo sudjelovali na određen način u određenom obimu. A isto tako i sve one reforme koje mi budemo predavali, naravno da će to biti zajednička suradnja s većim partnerom u Vladi i naravno da će oni imati i svoje primjedbe i svoje prijedloge i da će se zajednički će se donositi odluke.

Dosta je bilo kritika oko poreza na prvu nekretninu, da će to uništiti građevinski sektor?

Što se tiče cjelokupne reforme ne može se gledati segmentirano. Sveobuhvatno ona ide na resterećenje građana i na takav se način treba gledati.

Je li Porezni USKOK sad nešto na što ćete imati primjedbe i dalje?

Znam da je medijima i oporbi izuzetno bitno da imaju na neki način nekakvo neslaganje ili da će pokušati producirati neslaganje. Ne. Ono što je nama bitno je da će Porezni USKOK biti jednako neovisan kao što je bio svih ovih godina. Porezni USKOK ima svoj smisao, svoju svrhu i treba djelovati i to je ono što je dogovoreno između dva partnera, tako da ne vidim nikakav problem u radu Poreznog USKOK-a.

No čini se da bi se mogao utopiti unutar Porezne upave.

Razgovarat ćemo s našim partnerom. Ima i prvo i drugo čitanje. To neće biti problem. Problem mogu samo pokušati potencirati određene struje kojima se ne sviđa suradnja između HDZ-a i Mosta. Ali s naše strane je najbitnije da se očuva neovisnost Poreznog USKOK-a i da on nastavi raditi onako kako je do sada radio na čemu mu ja u ovom trenutku i čestitam.

Da se vratimo na poreznu reformu, dosta je bilo krtiika prije svega iz oporbe oko poreza na prvu nekretninu, da će to uništiti građevinski sektor, ali i da je kontra demografske politike?

Što se tiče cjelokupne porezne reforme ne može se gledati segmentirano, samo jedna prijedlog nekon zakona u ovom paketu porezne reforme. Treba se gledati sveobuhvatno, ali sveobuhvatno ona ide prema resterećenju svoh građana Hrvatske, kroz različite modele. Na takav se način treba gledati. A što se tičće poreza na prvu nekretninu, smatram da zbog svega onoga će se olakšati gađanima život nakon donošenja ovoga paketa, da to neće predstavljati njima problem. Uostalom, postojat će i druge mjere. Ne možete samo poreznom reformom stimulirati demografiju. kroz sve različite mjere se treba stimulirati demografija, ali ne može samo porezna reforma biti ta preko koje se stimulira ili ne demografija.

Facebook Komentari