Saborski odbor o poreznoj reformi: Rasprava vladajućih ali i oporbe koja nije za ovakav paket

Saborski Odbor za financije i državni proračun raspravlja o prijedlogu izmjena poreznih zakona. Paket izmjena poreznih zakona najvažniji je projekt Plenkovićeve vlade u ovoj godini. Budući da stajališta partnera nisu usuglašena o svim pitanjima zanimljiva je rasprava……

Most će tražiti ustupak vezano za rast plaća državnim dužnosnicima koji bi se mogao dogoditi zbog izmjena zakona o porezu na dohodak pri čemu osobni odbitak raste na 3800 kn. Mijenjaju se i porezni razredi – za Most je sporan rast plaća državnim dužnosnicima što žele spriječiti amandmanom – iz HDZ-a to nazivaju populizmom.

Buru je podignula i najava da Porezni USKOK više neće biti pri Ministarstvu financija, već će ubuduće raditi u okviru Porezne uprave. Most je izrazito protiv, dok iz SDP-a podržavaju takvu odluku. Osim toga SDP je nezadovoljan jer neće bit smanjivanja opće stope PDV-a na 24 posto u 2018. godini.

O paketu 15 zakona vezanih za poreznu reformu raspravljat će i Odbor za zakonodavstvo. Razmatraju se prijedlozi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, poreza na dobit i zakona o doprinosima. Među ostalima tu su i prijedlozi zakona o porezu na dohodak, promet nekretnina, lokalnim porezima, trošarinama i posebnom porezu na motorna vozila.

Marić izlaže predložene promjene

Marić se na Odboru pojavio u društvu najbližih suradnika. “Ovo je sveobuhvatna, cjelovita porezna reforma, i teško mi je istaknuti dio gospodarstva koji njome nije zahvaćen”, rekao je Marić Odboru.

Ponovio je da ostaje stopa PDV-a od 25 posto, kao i snižena stopa poreza od 5 posto na kruh, mlijeko i lijekove. Neke od priloženih izmjena ne mogu se predložiti, jer treba suglasnost Europske komisije i zemalja članica, rekao je Marić.

Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit, Marić je istaknuo ukidanje porezne olakšice na reinvestiranu dobit. Obrazložio je da je razlog ukidanja olakšice činjenica da se ona nije koristila, odnosno, da ju je prošle godine iskoristilo manje od jedan posto poduzetnika. “Ona je zapravo diskriminatorna, jer izrijekom isključuje obrtnike i ustanove, jer nemaju početni kapital”, rekao je ministar financija.

Dotaknuvši se Zakona na porezu o dohodak, ministar Marić rekao je da tu imamo potpuno novi zakon, obzirom na brojnost dopuna i izmjena. Nije se složio s tvrdnjom da najgore prolaze samci bez djece, rekavši da najbolje prolaze obitelji s djecom, s uzdržavanim članovima, koje bilježe najveće smanjenje poreznog tereta.

“Uvodimo kategoriju godišnjeg dohotka u odnosu na druge dohotke. Primjenjuje se stopa od 24 posto na sve godišnje dohotke do 210 tisuća kuna godišnje, a nakon tog iznosa ide stopa od 36 posto godišnje”, kazao je ministar Marić.

U okviru drugih mjera Vlade, poglavito iz segmenta koji je u djelokrugu ministra Kuščevića želimo pronaći način da mlade obitelji na lakši način dođu do svoje nekretnine, rekao je Marić, dotaknuvši se poreza na nekretnine. “Porez na nasljedstva i darove uskladit će se s porezom na promet nekretnina”, rekao je Marić.

Što se tiče otpisa loših kredita bankama, Marić je rekao da se radi o konačnom otpisu. “Rješavamo poduzetnike i građane dugovanja”, poručio je.

Ministar financija dotaknuo se i Poreznog USKOK-a. “Porezni USKOK u hijerarhiji ide na višu razinu. Mičemo ga od političkog utjecaja, a čelnik se bira na javnom natječaju”, rekao je Marić.

U raspravu na Odboru za financije uključio se bivši ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Branko Grčić. “Porezna reforma nepravedno je raspoređena”, rekao je Grić, dodavši da će rast plaća iznad 500 kuna osjetiti 30.000 zaposlenih. Upozorio je da mirovine neće nimalo rasti s poreznom reformom te da to treba odmah promijeniti. Grčić je istaknuo da SDP, kao oporba, nije zagovarao smanjenje PDV-a, ali je svejedno upitao HDZ zašto se odustalo od toga.

Marića je Grčić upitao zašto se bankama otpisuju loši krediti, dodavši da bi bio miran ako banke, nakon ustupka, ne budu podnosile tužbu za švicarce.

MOST se na Odboru mije bunio protiv prijedloga izmjena poreznih zakona.

Facebook Komentari