Mostovac otkrio što je ministar financija Zdravko Marić obećao toj stranci u poreznoj reformi

“Marić je Petrovu obećao samostalnost poreznog Uskoka. Za to ćemo se boriti do kraja, ako treba podnijet ćemo i amandman”, kazao je Mostov Maro Kristić u intervjuu za N1.

Prijedog ministra financija Zdravka Marića da ugasi samostalni Porezni USKOK, tj. da ga pripoji Poreznoj upravi, izazvao je nove probleme na relaciji HDZ-Most. U Mostu su protiv takve ideje i najavljuju da će se boriti da porezni Uskok ostane samostalan. Ako treba podnijet će i amandman u Hrvatskom saboru, rekao je to našem reporteru Elviru Mešanoviću saborski zastupnik Mosta Maro Kristić te dodaje da je ministar Marić Boži Petrovu obećao da će porezni Uskok ostati samostalan.

Koji je stav Mosta oko ukidanja poreznog Uskoka?

Dakle, samo ukidanje poreznog Uskoka nije ni predviđeno kao takvo da se dogodi. U jednom dijelu porezne reforme predviđena je mogućnost da se porezni Uskok pripoji sektoru Porezne uprave. Mi smo protiv takvog rješenja jer je porezni Uskok već u svojoj povijesti djelovao unutar sektora Porezne uprave i nije bio učinkovit kao što je učinkovit kao što je učinkovit u zadnje dvije godine otkad djeluje kao samostalni sektor. To pokazuje i cijeli niz provedenih postupaka i podignutih optužnica u vrijednosti većoj od milijarde kuna i mi apsolutno zagovaramo kao jedinu mogućnost ostanak sektora u takvom ustrojbenog obliku, dakle, kao samostalnog sektora. Očekujemo se da ćemo se dogovoriti.

Jeste li sa stavom Mosta upoznali ministra Zdravka Marića?

Ministar Marić zna za to i vjerujem da ćemo u narednim danima, odnosno kroz ovo vrijeme u kojem će se u Saboru raspravljati o cjelokupnoj poreznoj reformi i ovu situaciju riješiti na konstruktivan način i da će porezni Uskok ostati u sadašnjem ustrojbenom obliku.

Za sada se čini da ministar Marić neće odustati od toga, što vam je on rekao o vašem stavu?

On je, koliko ja znam, nisam bio taj koji je s njim izravno razgovarao, on je obećao predsjedniku Sabora gospodinu Petrovu da se s poreznim Uskokom ništa neće mijenjati. Međutim, vidim i da sa strane oporbe također dolaze inicijative da se u poreznom Uskoku ne treba ništa mijenjati, odnosno da treba ostati samostalan kakav je, tako da se nadam da neće biti potrebe za nekakvim amandmanima na sami prijedlog reforme nego da će se kroz ovih par dana stvari riješiti i da će se taj dio poreznog zakona koji ostavlja mogućnost pripajanja poreznog Uskoka Poreznoj upravi promijeniti i da će se ostaviti kao jedina mogućnost samostalno djelovanje poreznog Uskoka?

Kada je Marić obećao Petrovu s obzirom da u posljednjim izjavama Andrej Plenković i Zdravko Marić poručuju da će se porezni Uskok pripojiti Poreznoj upravi?

To je bilo prije nekoliko dana kada se razgovaralo i kada je uočena ta forma unutar samog prijedloga porezne reforme koja predviđa da se mijenja sistematizacija djelovanja poreznog Uskoka i da se ostavlja mogućnost da se on pripoji sustavu Porezne uprave. Tada je gospodin Petrov razgovarao s ministrom po tom pitanju i on je obećao da se tu ništa neće mijenjati. Vidim opet jučer izjave ne idu u tom smjeru, izjave idu u smjeru da će porezni Uskok nastaviti djelovati, naravno što nije bilo sporno, međutim nastavit će djelovati unutar sustava Porezne uprave gdje je bio potpuno neučinkovit i gdje se gubi upravo ta kvaliteta suradnje između poreznog Uskoka i samog USKOK-a jer USKOK nerado surađuje s velikim sustavima radi curenja informacija. Ovdje je postojala potpuna neovisnost u radu poreznog Uskoka koji je izravno surađivao s USKOK-om, samo je ministar bio nadležan i tu nije bilo nikakvih selektivnih procesa nego su svi jednako bili dostupni i procesi su se jako brzo odvijali. I ono što se unutar sustava Porezne uprave radi godinu do dvije ovdje se rješavalo u roku od dva do tri mjeseca. Valjda nam je svima u interesu da imamo učinkovit porezni Uskok jer je to zapravo jedna od glavnih brana obrane države protiv korupcije.

Očekujete li vi onda će ministar Marić ispoštovati dogovor s Božom Petrovom?

Pa ja se ipak nadam da hoće jer ako je prošle godine bio spreman na to ne vidim razloga da tako ne bude ove godine. A pogotovo što se od prošle godine pa do sada dogodio opet cijeli niz mjera koje je porezni Uskok poduzeo i podignutih optužnica koje upravo idu u prilog da porezni Uskok mora ostati samostalan.

Je li netko iz Mosta vezano za to komunicirao jučer s premijerom ili ministrom Marićem?

Jučer se nije komuniciralo, komunicirat će se sad u narednim danima. Još uvijek ima dovoljno vremena. Cjeloviti paket porezne reforme ide u proceduru Hrvatskom saboru od utorka, a vjerujem da ćemo mi do utorka, a i tijekom tih rasprava postići da porezni Uskok ostane samostalan sektor unutar sustava Ministarstva financija.

Kako ste i sami rekli, porezni Uskok se pokazao uspješnim. Što mislite zbog čega ga se onda ukida, tj. pripaja sustavu Porezne uprave?

Pa teško je reći zato što efikasnost sigurno nije razlog jer već je porezni Uskok djelovao unutar sustava Porezne uprave i nije se pokazao ni blizu učinkovit u odnosu na ovo vrijeme otkad djeluje samostalno. Ja ne bih ulazio u razloge zašto se to pokušava napraviti, možda ministar ima druge ideje za koje smatra da su bolje, ali vrijeme i prošlost je pokazala da ne postoji bolje rješenje od ovoga kakvo je sada osim mogućnosti, što bi svi trebali zagovarati, da se taj porezni Uskok još osnaži novim ljudima jer prostora u sistematizaciji poreznog Uskoka također ima tako da imamo još veće mogućnosti obrada utaje poreza koje su očito vrlo česte na području Republike Hrvatske.

Je li to sad gotova stvar, što preostaje Mostu, što možete napraviti?

Mi ne mislimo da je to gotova stvar. Mi i dalje vjerujemo da će prevladati razum i da će u konstruktivnom razgovoru doći do dogovora i da neće biti promjena u ustrojbenom sustavu poreznog Uskoka i da će on ostati potpuno samostalan. Ukoliko ne bude volje da se to promijeni vjerujem da ćemo pokušati amandmanom i vjerujem da možemo dobiti većinu u Hrvatskom saboru da se ta stvar ne promijeni. Nadam se neće biti potrebe za amandmanom jer je u razgovorima oko cjelovite porezne reforme bilo sve vrlo korektno i konstruktivno i bilo je volje za kompromis s jedne i druge strane pa ne vidim razlog da ovdje isto tako ne bude. Međutim, vidjeli ste da i oporbne stranke zagovaraju također zagovaraju da ovaj porezni Uskok ostane potpuno neovisan pa zato i možemo očekivati amandman ili s naše, a možda čak i sa strane oprobe. Mi, dakle, stojimo pri svom stavu da ćemo se boriti do kraja da porezni Uskok bude neovisan.

Što ako ministar Marić ne odustane od svoje ideje?

Onda ćemo vjerojatno pokušati amandmanom, ali vjerujem da će odustati jer ne vidim razloga da ne odustane jer nema argumente koje može suprostaviti argumentima uspješnosti i učinkovitosti koji je pokazao ovaj sustav.

Idući jedan porezni zakoni idu u saborsku proceduru. Koji su glavni prigovori Mosta na poreznu reformu i koje ćete poteze povući u Saboru?

Što se tiče same porezne reforme, većina toga je već ispregovarano. Dakle, Most je uspio kroz razgovor s partnerima ispraviti neke stvari u poreznoj reformi za koje smo smatrali da nisu najbolje uređene. Tako da ovaj oblik porezne reforme koji ide sada u proceduru u Hrvatskom saboru je Mostu prihvatljiv. Naravno da će se još komunicirati. Vidjeli ste da mi tražimo i zamrzavanje dužnosničkih plaća pa ćemo vidjeti u tom djelu što će se događati. Možda u samoj raspravi i proceduri donošenja zakona budu predlagali još neki prijedlozi da reforma bude još bolja i učinkovitija, ali ne bih sada o tome. Ne mogu vam sada reći o kojim se detaljima radi. Rasprava će sigurno iznjedriti neka još nova moguća rješenja. Mogu samo reći da po pitanju donošenja porezne reforme očekujem jednu atmosferu dijaloga i vjerujem da i ovakva predložena reforma koja ide u proceduru u Hrvatskom saboru nije sveto pismo i ako bude dobrih prijedloga s bilo čije strane i ako bude prostora za njihova usvajanje, očekujem da budu usvojeni.

Marić o poreznom Uskoku i MOST-u: Čujem da će biti dosta amandmana, željno ih očekujem, kao i raspravu

Share This Article