22 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Mačkić, Ekonomski fakultet: Ako smanjite poreze na one najbogatije, oni neće trošiti...

Mačkić, Ekonomski fakultet: Ako smanjite poreze na one najbogatije, oni neće trošiti više, već će štedjeti

Profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Velibor Mačkić za TNT je analizirao izmjene stopa PDV-a, pogotovo u kontekstu turizma, i druge aspekte porezne reforme.

On navodi da je potrebno gledati i na ostale porezne promjene, kada govorimo o turizmu.

Niža cijena energenata vodi nižim troškovima pa i nižim cijenama. Niži porezi na dohodak se neće odraziti na poslove konobare i kuhare, koje on ne dira jer su im plaće premale, ali odrazit će se na najveće plaće. No, to ne doprinosi povećanju potrošnje.

“Ako smanjite poreze na one najbogatije, oni neće trošiti više, već će štedjeti”, kazao je.

Ostat će više novca vlasnicima poduzeća.

“Ako promatramo stope PDV-a možemo ih dijeliti na hotelski smještaj i usluge, koji ostaje nepromijenjen i PDV na ugostiteljstvo, koji je porastao”, kazao je Mačkić.

Kazao je da smo tu jako nekonkurentni, gledano na druge igrače, mimo Grčke, gdje je opća stopa PDV-a 24 posto.

“Ako smanjujete PDV, sami sebi režete stablo na kojem sjedite”

Mačkić je još u vrijeme izborne kampanje ocijenio da snižavanje PDV-a nije dobra opcija.

“Vidimo da se iz kampanje u kampanju ponavlja ista priča, ali problem s PDV-om jest što je on najveći dio poreznih prihoda proračuna. Kao takav je i stavljen da krpa proračun. Najbolji način na koji poreznu envaziju rješavate je kroz poreznu potrošnju. Ako smanjujete PDV, sami sebi režete stablo na kojem sjedite. Smanjujete resurse i prihode koje ste u kampanji obećali dati”, kaže Mačkić i za primjer navodi veće porodiljne naknade i “1000 eura za svako novo dijete”.

“Priča s PDV-om je teška i neizvediva.”

Mačkić napominje da ni poslodavci nisu obvezani prilagoditi se u slučaju da Vlada promijeni PDV, jer je njihova igra ona koja se događa na tržištu. “I u to se država ne smije miješati.”

Najnovije

Još iz rubrike