Analiza gostovanja Ivana Pernara kod Stankovića: Ovo je predivan simbol stanja u državi

Piše: prof.dr.sc. Kristijan Krkač

Svi su zapazili da Stanković nije dao Pernaru da odgovori, da mu je Pernar nekoliko puta rekao da ga pusti da odgovori što ovaj nije htio i da je Pernar napustio studio pri čemu je Stanković ostao zacrvenjen.

Manje je zanimljivo pitanje zašto se crvenio. (1) Bilo mu je neugodno. (2) Bio je ljut. (3) Mješavina (1) i (2). To da je glumio neku emociju malo je vjerojatno, jer bi to značilo da ju može u potpunosti kontrolirati i proizvesti, iako ju zaista nema, tj. proizvesti fiziološku reakciju kao posljedicu neizvorne emocije kojom zavara vlastito tijelo (to je moguće, ali za to treba puno vježbe). Moje nagađanje je da se radi o mogućnosti br. (3).

Nasuprot rečenom, puno je zanimljivije, a kako pretpostavljam da je to mnogima promaklo, pa stoga i ističem, kojim se izborom riječi Stanković obratio Pernaru, tj. “Ja ću pitati što/kako/kada (nisam razumio) ja hoću…”.

Ovo je najšokantniji dio emisije.

Prevedimo: novinar na javnoj televiziji tvrdi da će on raditi što/kako/kada ON HOĆE. Ako je odnos gosta prema voditelju nalik odnosa kupca prema prodavaču, onda je gost u određenom smislu “uvijek u pravu”, a voditelj je u krivu u slučaju kada je gost u pravu, što je igrom slučaja, uvijek.

Ovako ispada da je Pernar u službi emisije NU2, tj. u službi lika i djela Aleksandra Stankovića. Gost je sredstvo za njegov osobni cilj, tj. u blažem slučaju, za cilj NU2.

No, cilj NU2 ne postoji. Ne postoji čak niti podjednako nepristrano tretiranje svih gostiju, nego nekoliko tipičnih strategija vođenja ovisno o tome koliko se gost osobno dopada ili ne voditelju osobno.

U ovom slučaju teško će se neprofesionalnost i nestručnost podvesti pod autorstvo i autorsku slobodu. Ukratko, Stanković je jasno pokazao kako funkcionira javna televizija, tj. kao prčija nekolicine polu-nadarenih novinara (izuzimam sve ostale službe, jer u njima ima svjetskih stručnjaka i profesionalaca) koji vladaju per misericordiam trenutnih politikanata na vlasti.

Na koncu, možda je sad krajnje vrijeme, jer ovo je predivan simbol stanja u državi, da se po tom pitanju poduzmu brzi, jasni, oštri, već sljedećeg jutra djelotvorni potezi, koji će možda u medijima odjeknuti „bombastično“, ali će se ispod slegnutog dima potjere za gledanošću i profitom ipak možda nazrijeti „nova, bolja bistrina“ (pa makar se sudski procesi desetljećima vukli po poslovično brzim i nepristranim hrvatskim sudovima), iako, sudeći prema dvojbenom razumijevanju „pomirbenih tonova“ Predsjednika Vlade RH, teško da će se bilo što zbiti.

Pernar nakon Stankovićevog izišao iz i studija na Z1, ovaj puta nakon samo tri minute, evo zašto

Velika većina čitatelja u dvije ankete s više od 70 tisuća sudionika misli je Pernar ispravno postupio

VIDEO Pernar napustio emisiju Nedjeljom u dva kod Stankovića, objasnio je i zašto je otišao

Vrhunaravna epizoda bez autofagije u NU2: SSOH- super socijalno osjetljiv Marijan Hanžeković

Facebook Komentari