Uhićenje posavskih branitelja ili kako Sarajevo baca kost između Srba i Hrvata

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

Svaki ratni zločin, ma tko ga počinio i naredio, mora biti procesuiran. Zločinci moraju odgovarati za svoje zločine kako bismo svi mi ostali mogli dalje nastaviti sa svojim životima i izaći iz limba u kojem se nalazimo od početka devedestih godina prošloga stoljeća. Sudskim procesima se ne smije manipulirati i pravda mora biti zadovoljena.

No, što se to dogodilo u slučaju uhićenja desetorice posavskih branitelja, među kojima su i dva časnika HV-a? Zbog čega su baš sada uhićeni? Braniteljima je određen jednomjesečni pritvor, iako je riječ o ljudima koji su živjeli u BiH i ni na kakav način do sada nisu ometali istragu koju je vodio MUP RS još od 2011. godine. Istraga MUP-a RS je bila okončana 2012. i do danas je ležala u ladicama Tužiteljstva BiH. Čekao se, naime, politički povoljan/potreban trenutak za njihovo uhićenje.

Nekoliko je, pak, ključnih razloga zbog kojih su branitelji Bosanske Posavine uhićeni baš sad!

Tako se sve dogodilo prvi radni dan nakon što je novoizabrani hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio BiH. Jedna od glavnih njegovih poruka je bila da će Hrvatska jače skrbiti za Hrvate u BiH, da se mora mijenjati Izborni zakon i to na principima legitimnog političkog predstavljanja. Plenković je prepoznao u čemu se sastoji neravnopravnost Hrvata, koja je vezana u ogromnoj mjeri za hegemonističke težnje bošnjačkog političkog establišmenta.

Spomenute težnje se ogledaju, između ostaloga, i u aktualnoj sabotaži izbora u Stocu i Mostaru, ranije u fenomenu Komšić i manipuliranju izborom Hrvata u domove naroda. Plenković i službeni Zagreb to jasno prepoznaju i bošnjački establišmetn vidi da je njihova prikrivena hegemonistička politika prema bh. Hrvatima zapravo odavno razotkrivena.

Potom, sve se dogodilo svega nekoliko dana nakon što je Fahrudin Radončić na sudu u Prištini jasno i glasno rekao kako je za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele odgovorna bošnjačka državna mafija utjelovljena u strukturama SDA. Razlog je taj, otkrio je Radončić, što je Ćelo odlučio javno reći koga je sve ubio po nalogu Alije Izetbegovića.

Radončićeve tvrdnje Sarajevo je odmah pokušalo zataškati ili barem minimizirati. To je činio i sam Bakir Izetbegović, iako je Radončić bivši ministar sigurnosti BiH, predsjednik druge najjače bošnjačke stranke u BiH i bivši (a možda i sadašnji) vlasnik najtiražnijih dnevnih novina u zemlji. K tomu, Radončić svoje tvrdnje nije iznio u kafani, nego na državnom sudu na Kosovu! Neke stvari ni Bakir Izetbegović ne može zataškati.

Uhićenje hrvatskih branitelja došlo je u trenutku kad je fokus bh. i regionalne javnosti trebalo skrenuti s bošnjačkih grijeha i preusmjeriti ga na narušavanje srpsko-hrvatskih odnosa, kako u BiH tako i u regiji.

Naime, kako su među uhićenima i časnici HV-a, a Hrvatska je članica EU i NATO-a, uhićenja su odmah dobila karakter regionalnog problema. Ispada eto, da su Srbi preko MUP-a RS uhitili posavske branitelje.

No, istina je drugačija. Branitelji su uhićeni po nalogu Tužiteljstva BiH (koje kontrolira SDA jednako kao i Sud BiH), a sve je zgodno upakirano u celofan ”hrvatsko-srpske stvari”.

Ovo nije prvi put da se SDA služi perfidnim igricama, samo što ovoga puta na njih ne treba nasjesti, kao što je to već učinio saborski zastupnik Željko Glasnović, inače i sam general HVO-a.

Share This Article