19.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Finale HDZ-a i Mosta, Plenković: U ponedjeljak idem s potpisima Predsjednici -...

Finale HDZ-a i Mosta, Plenković: U ponedjeljak idem s potpisima Predsjednici – s vama ili bez vas

Pregovori HDZ-a i Mosta u srijedu su trajali nešto više nego inače, ali su i Andrej Plenković i Božo Petrov pred novinare izašli zadovoljni. Jutarnji list u tiskanom izdanju na naslovnici donosi insiderske informacije s pregovora, Plenković je rekao Mostovcima: U ponedjeljak idem Predsjednici s potpisima – s vama ili bez vas.

“Moj dojam je da smo blizu konačnog dogovora. Cilj je u sljedeća dva dana predstaviti rješenja našim strankama. Mislim da bi smo do petka trebali imati dogovor o cjelokuptnom paketu. Zadovoljan sam svime i vjerujem da smo kvalitetno iskoristili vrijeme između izbora i datuma prve sjednice Sabora. Ukoliko se do petka potvrde načelna postignuta razumjevanja idućeg ćemo tjedna ići prema brzom formiranju buduće Vlade. Niz pitanja smo raspravili, uključujući i dužnosti u Saboru. Tražimo rješenje gdje bi i jedni i drugi bili zadovoljni”, kazao je Andrej Plenković nakon pregovora navečer u srijedu pred tv kamerama uz izravni prijenos na HRT 4.

Plenkovićev optimizam dijelio je i Petrov.

“Izmijenili smo prijedloge, sutra će biti zanimljivo na Nacionalnom vijeću Mosta. Određene modele moramo predstaviti tijelima. Vjerujem da ćemo do kraja tjedna zaključiti ovaj ciklus pregovora. Mi jesmo predstavnici Mosta, ali odluku mora donijeti kompletan Most. Zadnja tri tjedna traju pozitivni, konstruktivni pregovori. Tek ako se dogovori cjelokupan paket, onda je u redu da dobijete rješenja. Pravovremeno ćemo obavijestiti javnost”, kazao je Petrov.
Gospodine Plenkoviću, imate li plan B?

“I danas sam Mostu rekao da nam je cilj dogovoriti stabilnu suradnju. Što se tiče pitanja, postoji li mogućnost da HDZ dođe predsjednici sa 76 potpisa u drugoj varijanti, i to je na stolu. Ali to nije prioritet”, kazao je Plenković.

Na pitanje želi li mjesto predsjednika Sabora, Petrov nije direktno odgovorio.

“Mjesto predsjednika Sabora je važno, ali mi dogovaramo cjelokupni paket”, kazao je.

S kolegama i partnerima iz Mosta i nadam se budućim partnerima u hrvatskoj Vladi. U cilju nam je stvoriti stratešku stabilnu Vladu. Imamo snažan poticaj stvoriti kvalitetnu i dugotrajniju suradnu – kazao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a očekuje potpise svih predstavnika nacionalnih manjina. – Potpisi nisu pritisak, nakon ovakva tri tjedna razgovora tj. inicijativa nekih drugih koji bi voljeli da se ne dogodi suradnja između HDZ-a i Mosta. Nama jest prioritet dogovor i suradnja s HDZ-om – tvrdi čelnik Mosta.

Na novinarsko pitanje hoće li k predsjednici u ponedjeljak ići s potpisima Mosta Plenković je rekao: Ja se nadam da će to biti s Mostom, ali bit će to s više potpisa nego što je potrebno”.
Sastanak trajao više od pet sati

U HDZ je oko 15 sati došla standardna delegacija Mosta, u kojoj su Božo Petrov, Ivan Kovačić, Miroslav Šimić i Nikola Grmoja. Ranije su ondje bili i Tomislav Panenić i Ante Šprlje.

“Poslije ćemo davati izjave”, kazao je Petrov.

Prema neslužbenim informacijama, HDZ je Mostu ponudio pet ministarstava i mjesto potpredsjednika Vlade, odnosno četiri ministarstva ukoliko budu htjeli i mjesto predsjednika Sabora.

Most od te funkcije, kako se doznaje, ne kani odustati jer smatraju da u ovom političkom trenutku ne bi bilo dobro da sve tri ključne pozicije u državu drži HDZ- premijersku (Plenković), predsjedničku (K. Grabar Kitarović je bila kandidatkinja HDZ-a) te onu šefa Sabora.

Osim toga, Most smatra da se dvije ključne pozicije – premijerska i šefa parlamenta – trebaju podijeliti između starijeg (HDZ) i mlađeg partnera (Most).

Pozicija šefa Sabora ostala je jedino otvoreno pitanje između HDZ-a i Mosta, oko kojeg će se lomiti koplja. HDZ nije sklon Mostu prepustiti mjesto šefa Sabora, ali Plenković je ovih dana govorio da se o svemu pregovara i da je sve na stolu.

Uoči današnjih pregovora razgovarali smo s predsjednikom HDZ-a, koji je, među ostalim, kazao:

”Na stolu je čitav paket oko ustroja vlade i dužnosti u Saboru. Imat ćemo dodatne konzultacije na strani HDZ-a i Mosta. Vjerujem da ćemo danas ili sutra moći reći da smo postigli dogovor o paketu. Bolje smo se upoznali tijekom tri tjedna, izgradili stupanj suradnje i povjerenja. Moj cilj ostaje u ponedjeljak imati 76 potpisa i onda ostaje formiranje vlade do prve sjednice Sabora”, kazao je Plenković.

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR