Naftni kartel odlučio smanjiti proizvodnju: Posljedica će biti ponovni rast cijena nafte

Zemlje OPEC-a dogovorile su se sinoć o smanjivanju proizvodnje nafte kako bi poduprle cijene koje su trajno niske zbog prevelike ponude, a riječ je o prvom takvom sporazumu od 2008. godine, prenose agencije.

Kako javlja agencija Bloomberg News, prenoseći izjavu člana izaslanstva, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristala je smanjiti proizvodnju sirove nafte za 750.00 barela na dan, što znači da će proizvoditi 32,5 milijuna barela na dan.

To je otprilike količina koju je naftni kartel crpio u ožujku (32,47 milijuna barela na dan), pokazuju podaci Međunarodne agencije za energetiku.

Dnevnik Wall Street Journal piše pak da je postignut načelni dogovor o zamrzavanju proizvodnje, a o potankostima će se raspravljati na summitu OPEC-a u Beču 30. studenog.

Dogovor koji je postigao OPEC plod je teških pregovora kako bi se premostila neslaganja među članicama koje su nešto prije 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, gotovo pet sati nakon početka, još sudjelovale na tom neslužbenom susretu.

Vijest je odmah potaknula rast cijena sirove nafte na newyorškoj burzi, premda su tržišta očekivala da će neslužbeni susret u Alžiru završiti bez dogovora.
Ovo će značiti promjenu smjera za Saudijsku Arabiju, koja dosad nije htjela razmišljati o smanjenju proizvodnje ako to ne učine i druge zemlje.

Rusija, drugi po veličini proizvođač sirove nafte u svijetu, rekla je da će odluku donijeti nakon sastanka OPEC-a, čiji nije član.

Facebook Komentari