Pupovac otkrio karte: po nacionalnom ključu Srbe u državne i javne tvrtke, HEP, šume….

Predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović započela je konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor danas u 12 sati na Pantovčaku. Nakon što sasluša sve predstavnike stranaka, predsjednica će se javnosti obratiti u 16 sati.

Milorad Pupovac je nakon kozultacija rekao da su pregovori s HDZ-om u drugoj fazi, odnosno u pitanjima o pravima srpske nacionalne manjine, a o tome su obavijestili i predsjednicu na konzultacijama. “Pregovori idu dobro u smislu načina i sadržaja. Svaka nova prilika za pregovore donosi rješenja za nešto što nismo usuglasili u prethodnoj prilici, i ide dobro.” Pupovac je rekao da će o pozicijama i participaciji nacionalnih manjina u Vladu razgovarati tek kasnije.

“Je li prirodno da nemate predstavnike nacionalnih manjina u tvrtki koja brine o nacionalnim parkovima, ili u HEP-u, ili da u Hrvatskim šumama nema nikoga iako se zna da na tim područjima leže glavni rezervoari hrvatskog šumskog fonda… Dakle, stvari treba gledati funkcionalno, a ne u smislu preuzimanja odgovornosti za više stvari nego je moguće. Naprosto želimo promijeniti ono što je neprirodno”, rekao je na pitanje smatra li da nacionalne manjine trebaju biti na pozicijama u državnim tvrtkama.

Na sva pitanja o konkretnim stvarima, Pupovac odgovara neutralno.

Inače, u državne i javne tvrtke uprave se, barem formalno, biraju kroz javne natječaje. Pupovčev prijedlog s nacionalnim ključem iziskivao bi zakonske promjene.

Facebook Komentari