Plenković je razgovarao s Beljakom, koji mu je pojasnio u kojem slučaju HSS daje potpise

Predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović u srijedu je održala konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zadržao se najduže, a nakon konzultacija bio je i više nego zadovoljan.

Od predviđenih 15 minuta, zadržali su se oko pola sata.

“Održali smo prve konzultacije s predsjednicom”, kazao je Plenković. “Obavijestili smo je o tijeku pregovora. Dosadašnji razgovori nam kao pobjedniku izbora daju uvjerenje da ćemo uskoro biti u situaciji s preko 76 potpisa koji su potrebni za dobivanje povjerenja za sastav buduće Vlade. Čini mi se da su stajališta drugih stranaka kakav je i naš dojam, dakle, optimistični smo i nastavljamo razgovore”, kaže Plenković.

Kaže da žele Vladu sastavljenu od ministara iz HDZ-a i Mosta. O SDSS-u je rekao da još nema konkretnog dogovora niti fiksne kvote u sastavu buduće Vlade.

“Nemamo još bilo kakav zajednički stav. To je stav da idu za tim da imaju određeni utjecaj na poduzeća koja su im relevantna”, rekao je o ranijoj izjavi Pupovca.

Pupovac otkrio karte: po nacionalnom ključu Srbe u državne i javne tvrtke, HEP, šume….

“Želimo da predstavnici nacionalnih manjina nakon izbora podržavaju buduću Vladu, da se stvara ozračje tolerancije i dijaloga u društvu, i da njihova zaštita bude u programu buduće Vlade.”

Plenković je siguran da će uskoro ostvariti sve preduvjete za sastavljanje nove Vlade.

“Mi smo dobili 61 mandat, Most je dobio 13, to je okvir na temelju kojeg razgovaramo o budućem sastavu Vlade.” Kaže i da žele da predsjednica ima sasvim jasna jamstva, a komentirao je i raniju izjavu Beljaka, odnosno njegov nejasan odgovor na pitanje hoće li dati potpis Plenkoviću.

“Ona se najbolje daju potpisom izabranih zastupnika, i ne želimo ostaviti bilo kakve dileme i spekulacije. Ponavljam, razgovarao sam s Beljakom da precizno čujem stajalište HSS-a. Oni su spremni dati pet potpisa HDZ-u i budućem mandataru, ali da ti potpisi ne budu presudni za dobivanje broja 76.”

Još jedna Beljakova izjava: Po mojim informacijama postoji mogućnost da se potpisi neće skupljati

Facebook Komentari