Dopuštanjem tužbi Amerikanaca zbog 11. 9., SAD otvara ozbiljan sukob sa Saudijskom Arabijom

Saudijska Arabija i njeni saveznici upozoravaju američke zakonodavne organe da će dopuštanje državljanima SAD-a da tuže saudijsko kraljevstvo zbog napada na Ameriku 11. rujna 2001. imati negativne posljedice, prenosi balkans.aljazeera.net.

Agencija AP navodi da Saudijska Arabija ima arsenal oruđa kojim bi mogla uzvratiti na američke mjere, uključujući smanjenje službenih kontakata, povlačenje milijardi dolara iz gospodarstva SAD-a i uvjeravanje bliskih saveznika Saudijaca u Savjetu za suradnju u Perzijskom zaljevu (GČ) da umanje suradnju u borbi protiv terorizma, da smanje investicije i pristup SAD-u važnim regionalnim zračnim bazama.

Regionalna podrška Saudijskoj Arabiji

“Ovo bi trebalo biti jasno Americi i ostatku svijeta: Kada je jedna država članica GČ nepravedno uzeta kao cilj, drugi staju oko nje. Sve države će stati uz Saudijsku Arabiju na svaki mogući način”, tvrdi profesor političkih znanosti na Sveučilištu Ujedinjenih Arapskih Emirata i stručnjak za zaljevska pitanja, Abdulkalek Abdulah.

Danas je ovaj zakon došao jako blizu stupanja na snagu nakon što je američki Senat izglasovao odbijanje veta, koji je na njegovu primjenu stavio predsjednik SAD-a Barrack Obama, a kasnije danas se očekuje i glasovanje u Predstavničkom domu Kongresa.

Američki Senat je velikom većinom odbacio veto predsjednika Baracka Obame na zakon koji omogućava obiteljima žrtava napada 11. rujna 2001. godine da tuže Vladu Saudijske Arabije.

Zastupnički dom tek treba glasovati o ovom zakonu. Ako dvije trećine zastupnika također podrže zakon, to će biti prvo ukidanje predsjedničkog veta u Obaminom osmogodišnjem mandatu.

Odnosi s Rijadom

Senat je u svibnju jednoglasno usvojio “Akt o pravnim mjerama protiv sponzora terorizma”, prenosi Reuters.

Protivnici tih mjera tvrde da bi to moglo dovesti do zategnutih odnosa sa Saudijskom Arabijom, kao i do uzvratnih mjera, na čijoj meti bi se našli američki državljani ili kompanije u drugim zemljama.

Ranije je predsjednik SAD-a Barrack Obama najavio da će staviti veto na takve mjere, priopćila je Bijela kuća.

Facebook Komentari