Kovač: Mi ćemo učiniti sve da naši građani koji su imali kredite u švicarcima budu zaštićeni

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro kovač potvrdio je danas informaciju da su neke banke tužile RH i traže odštetu zbog implementacije konverzije kredita s valutnom klauzulom u CHF.

Kovač je nakon sastanka s generalskim zborom na novinarsko pitanje odgovorio da će DORH zastupati državu u tim slučajevima i da u slučaju gubitka sporova prijeti gubitak od 9 milijardi kuna.

“Mi ćemo učiniti sve da naši građani koji su imali kredite u švicarcima budu zaštićeni”, rekao je Kovač.

Jutarnji list u tiskanom izdanju od četvrtka donosi informaciju o tome da je Unicredit prvi pokrenuo proces protiv Hrvatske zbog slučaja Franak, a isto najavljuju i ostale banke.

” Sve inozemne banke koje posluju kod nas zbog konverzije švicaraca spremaju se podnijeti tužbu protiv Hrvatske, prva obavijest o tužbi je stigla u MVEP”, piše Jutarnji.

Tužbu je poslao Unicredit, a uskoro se očekuju i ostale, piše Jutarnji navodeći da su u odgovor uključena tri hrvatska ministarstva, a DORH je zadužen za proceduru.

Jutarnji nije dobio odgovor na upit poslan Zagrebačkoj banci koja je u vlasništvu Unicredita, a tražili su informacije o tužbi pokrenutoj na Arbitražnom sudu u Washingtonu. Taj proces, ako se drukčije ne dogovori, pa banke odustanu od tužbi, mogao bi Hrvatsku stajati milijarde kuna.

O tužbama se počelo pričati prije par dana, o čemu je pisala Hrvatska danas.

Banke tuže državu zbog gubitaka kod konverzije švicaraca: Istina je drukčija, evo koliko zarađuju

Facebook Komentari