Banke tuže državu zbog gubitaka kod konverzije švicaraca: Istina je drukčija, evo koliko zarađuju

U hrvatskim političkim krugovima već nekoliko dana kruži priča da su neke banke podnijele tužbe ubog konverzije kredita u švicarcima. Banke se navodno žale na gubitke zbog konverzije, no u biltenu PBZ-a ispada da banke još uvijek dobro gule hrvatske građane. Naime, zarađuju sve više.

Profitabilnost poslovanja kreditnih institucija nastavlja se oporavljati i u drugom tromjesečju ove godine, piše u tjednom pregledu PBZ-a.

Neto kamatni prihodi u prvih su šest mjeseci dosegnuli 5,5 mlrd kn, što predstavlja povećanje od 1,9% na godišnjoj razini, dok su neto prihodi od naknada porasli za 2,9% na 1,6 mlrd kn. Ostali su prihodi udvostručeni te su dosegnuli 1,4 mlrd kn pa je bruto operativna dobit skočila za 11,2% na 8,4 mlrd kn.

Troškovi poslovanja zabilježili su 2,5%-tno povećanje na 4,3 mlrd kn, pri čemu je zbog doprinosa Jedinstvenom sanacijskom fondu došlo do 23,1%-tnog rasta troškova premija za osiguranje štednih uloga. Time je neto operativna dobit ostvarila rast od 22,2% na 4,1 mlrd kn.

Prema preliminarnim podatcima HNB-a u prvoj je polovici godine većina banaka poslovala s dobiti, a broj banaka koje su poslovale s gubitkom je snižen na pet, s ukupnim tržišnim udjelom u aktivi sustava od 1,5%. Stopa ukupnog kapitala banaka krajem lipnja je iznosila 21,72%, odnosno 21,78% sveukupno za kreditne institucije, piše u tjednom pregledu PBZ-a.

Facebook Komentari