2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kolarić: Tražila sam da članovi SDP-a zatraže moj povratak, nakon toga ću...

Kolarić: Tražila sam da članovi SDP-a zatraže moj povratak, nakon toga ću se kandidirati…

Aleksandra Kolarić telefonom se javila u specijalnu emisiju N1 i zatražila da članovi SDP-a zatraže njen povratak u stranku. Kandidirat će se za predsjednicu nakon toga.

“Protustatutarno su me izbacili, zato očekujem da me vrate za pet minuta… Da jasno zatraže moj povratak, jer moj slučaj je prijelomnica za SDP”, kazao je, dodajući da to znači poništenje odluke o njenom izbacivanju. Na pitanje tko i kako bi to trebao odraditi, kaže:

“To nije moj problem, već SDP-a i SDP-ovog članstva”, kazala je.

“Ne samo da sam se spremna kandidirati, već sam spremna promijeniti i stvoriti moderan, socijademokratski, vjerodostojan i pristojan SDP”, kazala je.

Upitana je i je li u kontaktu s drugim članovima, kao što su Davorko Vidović, također marginaliziran u stranci.

“Cijelo vrijeme sam u kontaktu s brojnim članovima pa i onima koji su se suprotstavili autoritarnoj politici vodstva – Piculom, Rajkom Ostojićem, Komadinom”, nabrojala je, dodajući: “Očekujem da se oni javno izjasne jesu li za moj povratak. To nije na meni”.

Na pitanje što misli o kandidaturi Ranka Ostojića, kaže da najprije želi govoriti općenito o vodstvu stranke.

“Bitno je jasno locirati odgovornost. Krivnja za debakl je na potpredsjednicima, a to su Ranko Ostojić i Milanka Opačić, zatim na tajniku Igoru Dragovanu te članovima predsjedništva, koji su podržavali tu politiku i glasali i nisu joj se suprostavljali”, kazala je.

Tonino Picula je po njenom mišljenju, “blago ne previše glasno upozoravao, jer bi doživio moju sudbinu”.

“On je bio snaga promjene, ali nisam sigurna da netko tko kalkulira toliko s kandidaturom prava osoba za predsjendika SDP-a. No, mjesto mu je u najužem i najvišem vodstvu SDP-a”, kazala je.

Na pitanje znači li to da je po njoj rješenje kolektivna ostavka glavnih tijela stranke, kaže:

“To moraju biti pojedinačne ostavke, jer ne radi se o cijelom vodstvu. U predsjedništvu su bila dva člana, a to su Vidović i Davor Bernardić, koji su upozoravali na ovo. Njihova odgovornost je najmanja”, kazala je.

Tko bi proveo izbore, upitana je zatim.

“Glavni odbor. Kompromitirano vodstvo nema legitimitet za provedbu izbora iz jasnih razloga. Manipuliraju stranačkom infrastrukturom. Izbore mora provoditi netko neutralan”, kazala je.

“Zoran Milanović mora dati jasnu ostavku i izaći iz ureda na Iblerovom, on ne može voditi stranku u ovom kriznom razdoblju.

Predsjednica Glavnog odbora Romana Jerković bi trebala biti vršiteljica dužnosti predsjednice”, navela je Kolarić. Izbore treba provesti u najkraćem roku, smatra, što podrazumijeva sastanak GO-a već sljedeći tjedan, jasnu ostavke i podnošenje računa od strane Milanovića i vodstva te izglasavanje Jerković za v.d. predsjednice, a onda i održavanje izbora u roku od 60 do 90 dana.

“Treba omogućiti gomili članova koji su izbačeni sudjelovanje u izborima. Raspuštan je cijeli niz organizacija, a ti ljudi su prestali biti članovi. Ako nemaju kaznene prijave, treba im omogućiti glasanje i kandidaturu. Tu spadam i ja, dakako”, zaključuje bivša SDP-ovka.

Najnovije

Još iz rubrike