-1.3 C
Zagreb
Naslovnica Tech Google u ratu protiv ISIL-a: Algoritam pronalazi potencijalne regrute, a onda...

Google u ratu protiv ISIL-a: Algoritam pronalazi potencijalne regrute, a onda…

Googleova kompanija kćer Jigsaw razvija novi program čiji je ultimativni cilj borba protiv Islamske države. Koristeći se pametnim algoritmima kakve Google već godinama razvija za potrebe oglašavanja, Jigsaw cilja na potencijalne regrute ISIL-a i nudi im informacije koje bi ih trebale odvratiti od pridruživanja.

Simpatizeri ISIL-a na internetu mogu naći pregršt motivacijskih videa, promotivnih poruka i marketinškog materijala koji ih vuku dublje u zagrljaj nasilne interpretacije radikalnog islama. Islamska država izrazito je spretna i uspješna u proizvodnji vrhunskih marketinških poruka – razumiju svoju publiku, koriste najmodernije tehnologije, i dostupni su svakome ko zna što traži, piše Jutarnji.

Iako Twitter i YouTube već duže vremena uklanjaju njihove poruke i uratke, za svaki ugašeni korisnički račun otvaraju se novi, a koriste se i druge platforme, koje nisu toliko ažurne u uklanjanju terorističkog marketinga.

Jigsaw, donedavno Google Ideas, je Googleov think-tank i tehnološki inkubator, koji za matičnu kompaniju razvija napredne algoritme i tehnologije. Već godinu dana, programeri iz Jigsawa rade na razvoju programa “Redirect Method”, koji prepoznaje kada korisnici tragaju za informacijama vezanim uz Islamsku državu, i potom im nudi oglase koji vode na odabrane YouTube kanale na engleskom i arapskom jeziku.

Snimke na tim kanalima zamišljene su kao antipropaganda – svjedočanstva bivših članova ISIL-a, izjave raznih imama koji osuđuju iskrivljenu interpretaciju Islama, i prizore snimljene u halifatu Islamske države u sjevernoj Siriji i Iraku.

– Došli smo do toga nakon što smo uočili da postoji velika potražnja na internetu za materijalima vezanim za ISIL, no postoje i mnogi uvjerljivi, iskreni glasovi koji razotkrivaju laži u narativu Islamske države, rekla je za Wired Yasmin Green, direktorica razvoja u Jigsawu.

– Redirect Method je ciljana reklamna kampanja: Pronađimo osobe ranjive na regrutacijske poruke ISIL-a i, umjesto toga, pokažimo im informacije koje ga obezvrjeđuju.

Dvomjesečni pilot-projekt koji je Jigsaw pokrenuo ranije ove godine bio je iznenađujuće učinkovit. Više od 300.000 ljudi posjetilo je YouTube kanale s porukama protiv ISIL-a. Korisnici su klikali na Jigsawove oglase čak tri do četiri puta više nego na oglase u tipičnoj reklamnoj kampanji. Oni koji su kliknulii, proveli su duplo više vremena gledajući informativne videe nego što prosječan korisnik provede na YouTubeu.

Najnovije

Još iz rubrike