Tajno Orbanovo pismo nakon posjeta Moskvi kvalificira ga za novog glasnogovornika Kremlja

Foto: X

Procurilo je tajno pismo Viktora Orbana, koje je upućeno predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu nakon posjeta Moskvi.

Na uvid ga je dobio POLITICO koji piše “Dmitrij Peskov iz igre, Orban u igru?”, šokiran onime što zovu “maksimalističkim stavovima” po kojima bi Orban komotno, kažu, mogao na audiciju za glasnogovornika Kremlja.

U pismu stoji da vrijeme nije na strani Ukrajine nego na strani ruskih snaga. Pismo upućenu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i podijeljena ostalim članovima Europskog vijeća, iznosi Putinova razmišljanja o statusu njegovog rata u Ukrajini i što Orban smatra da bi trebali biti sljedeći koraci EU-a.

Ovime završava tjedan “Orbanove diplomacije”, tijekom kojeg je posjetio Kijev, zatim Moskvu , a zatim Peking.

Orban je rekao Michelu da, prema Putinu, vrijeme nije na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga, ne pružajući dokaze za analizu bojišta.Pismo, od 5. srpnja i podijeljeno u devet točaka, također ne spominje činjenicu da je Putin bio taj koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Orban, koji je zanijekao da je artikulirao bilo kakvo mišljenje u ime Europskog vijeća ili Europske unije tijekom svog posjeta Moskvi rekao je da ruska strana procjenjuje mjesečne gubitke i gubitke ukrajinskih snaga na 40-50 tisuća vojnika ne spominjući pritom ruske gubitke u ratu.

Dodao je da je Moskva “spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi skrivenom preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga”, ne objašnjavajući dalje što je Putin pod tim mislio.

U Orbanovom izvješću o sastanku, kaže da je poručio Putinu da mnogi tvrde da je u interesu Europe vratiti se u razdoblje gospodarskog rasta temeljeno na trajnom miru što je prije moguće.

“Šansa za mir umanjuje činjenica da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uvjeta za mir”, poručio je Orban.

EU i njezini čelnici uglavnom su prekinuli komunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je blok uveo protiv Rusije nakon invazije.

U srijedu će veleposlanici EU-a u Bruxellesu razgovarati o Orbanovim putovanjima.

“Ako sutrašnje izvješće bude u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak”” rekao je za POLITICO sarkastični diplomat EU-a.

Orban je napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još uvijek mogući.

Potom je zaključio da bi Europa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da je SAD sve više ometen kako se približavaju predsjednički izbori u studenom, prenosi dnevnik.hr.

Share This Article