Raketiranje dječje bolnice u Kijevu: Kirurg se bacio preko bebe kako bi je zaštitio; Zelenskij najavio odgovor Rusiji

Foto: Ukrajinska tajna služba

Rusija je u ponedjeljak usred bijela dana projektilom pogodila glavnu dječju bolnicu u Kijevu, a raketirala je i druge gradove diljem Ukrajine, pri čemu je poginulo najmanje 36 civila u najsmrtonosnijem valu zračnih napada u više mjeseci.

Roditelji su noseći bebe izašli na ulicu pred bolnicom, jecajući ošamućeni nakon rijetkog zračnog napada preko dana. Razbijeni su prozori, a stotine stanovnika Kijeva je pomagalo ukloniti krhotine.

“Bilo je strašno. Nisam mogla disati, pokušavala sam pokriti (svoju bebu). Pokušavala sam ga pokriti ovom tkaninom kako bi mogao disati”, rekla je 33-godišnja Svitlana Kravčenko za Reuters.

Vlada je proglasila dan žalosti u utorak zbog jednog od najgorih zračnih napada od početka rata, za koji je rekla da pokazuje koliko hitno Ukrajina od svojih zapadnih saveznika treba pomoć kada je riječ o njenoj protuzračnoj obrani.

Protuzračna obrana je oborila 30 od 38 projektila, objavilo je ratno zrakoplovstvo. Pedeset civilnih zgrada, uključujući kuće, trgovački centar i dva medicinska objekta je oštećeno u Kijevu, središnjim gradovima Krivij Rih i Dnipro te dvama istočnim gradovima, reklo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Dvadeset dvije osobe, uključujući dvoje djece, ubijeno je u Kijevu, a 82 su ranjene u dvama raketnim napadima u razmaku od dva sata, kazali su dužnosnici.

Potvrđeno je da je 11 ljudi poginulo u Dnjipropetrovskoj oblasti, a ranjeno 64, rekli su regionalni dužnosnici.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da će se Ukrajina osvetiti te je pozvao zapadne saveznike Kijeva da čvrsto odgovore na napad.

“Osvetit ćemo se tim ljudima, Rusiji ćemo zasigurno pružiti snažan odgovor s naše strane. Pitanje za naše partnere je: mogu li oni odgovoriti?”, izjavio je Zelenskij u posjetu Poljskoj na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Diplomati su rekli da će se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastati u utorak na zahtjev Velike Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država.

Rusko ministarstvo obrane je reklo da su njene snage izvele napade na ciljeve ukrajinske obrambene industrije i zrakoplovne baze u zemlji. Moskva opetovano poriče da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu iako je u njenim napadima poginulo tisuće civila otkako je započela svoju invaziju u veljači 2022.

Do napada je došlo dan prije trodnevnog samita NATO saveza, na kojem se očekuje i Zelenskij, a Ukrajina će biti jedna od ključnih tema.

– Prije sastanka u Poljskoj s premijerom Donaldom Tuskom, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je minutom šutnje odao počast poginulima i ozlijeđenima u posljednjem razornom ruskom napadu.

Na podiju, uz poljskog premijera, ukrajinski predsjednik je rekao da je napad na dječju bolnicu u Kijevu bio namjeran.

‘Štetu nisu nanijele krhotine, bio je to izravan udar‘, rekao je. Odgovorne za napad je opisao kao ‘neljude‘ i rekao da očekuje da će oni koji su naredili udare na civile, biti kažnjeni.

Zelenskij je u posjetu Poljskoj prije NATO summita u Washingtonu. Rekao je kako očekuje konkretne akcije ukrajinskih saveznika ovog tjedna, uključujući poboljšanje ukrajinskih sustava protuzračne obrane.

‘Odgovorit ćemo na najnovije raketne napade‘, rekao je Zelenskij. No pozvao je i saveznike Ukrajine da ‘preuzmu odgovornost‘.

Donald Tusk je dodao da riječi nisu dovoljne ni za osudu agresora, niti za iskazivanje solidarnosti, piše BBC.

Rusko ministarstvo obrane demantiralo je granatiranje civilnih ciljeva u Ukrajini, piše BBC.

Ministarstvo u priopćenju tvrdi da je ruska vojska gađala samo ‘ukrajinske vojne industrijske lokacije i zračne baze‘ i okrivljuje ukrajinsku protuzračnu obranu za razaranja u Kijevu.

Ukrajinska strana nije komentirala ove navode.

BBC je razgovarao s medicinskim osobljem dječje bolnice Ohmatdit koje je bilo u ustanovi u trenutku granatiranja.

Kirurška medicinska sestra Irina kaže da su se ona i kirurg spremali operirati dvomjesečnu bebu točno u trenutku kad se dogodio napad.

Kirurg se bacio preko bebe kako bi je zaštitio.

Kaže da je bilo jako glasno i kaže da je zanijemila od šoka.

Bebu su uspjeli evakuirati u sklonište. Srećom, prošla je bez ozljeda.

‘Rusi napadaju našu djecu‘, rekla je Irina kroz suze.

Olena radi kao čistačica u bolnici Ohmatdit i bila je u zgradi kada je došlo do eksplozije.

Čula je snažan prasak. Pala je na koljena, pokušavajući se sakriti.

Isprva, kaže, nije shvatila što se događa.

Zatim je začula sirene i posvuda oko sebe vidjela ozlijeđene pacijente.

‘Molim vas, može li netko zaustaviti ovaj rat jer ubijaju djecu i mirne civile‘, rekla je Olena za BBC.

Pogođena dječja bolnica Ohmatdit najveća je bolnica te vrste u Ukrajini i poznata je kao jedan od najboljih centara za liječenje djece s rakom krvi u srednjoj i istočnoj Europi.

Prema onome što se sada zna, glavne zgrade su djelomično uništene. Također su izgubljeni i mnogi medicinski odjeli i jedinice koje liječe najbolesniju djecu, piše Jutarnji list.

VIDEO Zelenskij objavio snimku iz razorene dječje bolnice: Važno je da svijet vidi što Rusija radi i što ona jest

Share This Article